Bram Bakker: ‘Mannen praten moeilijk over gevoel’

Je ziet hem overal in de media. Daar geeft hij goede raad. Maar nu hij in korte tijd 5 vrienden moest begraven en zijn relatie zag stuklopen komt psychiater Bram Bakker er achter dat ook voor hem praten over emoties en gevoel niet makkelijk is. Vriend Gerrit, die stierf aan ALS was heel belangrijk in het leven van Bakkef. Maar dat zei hij hem pas op het allerlaatste moment, vertelt Bakker aan de Volkskrant. Hij schreef een boek over zijn vriendschap met Gerrit, waarin zijn vriendschappen met Joost Zwagerman en Rogi Wieg komen langs.

‘Mannen praten moeilijk over gevoel. Gerrit was daar helemaal niet goed in, en ik ook niet. Ik ben beroepsmatig de hele dag met het gevoel van anderen bezig en daardoor eigenlijk heel erg niet met mijn eigen gevoel. Ik heb toen gekozen om het maar niet aan te kaarten, omdat ik hem geen ongemakkelijk gevoel wilde bezorgen. Maar misschien stiekem ook wel omdat ik me er zelf ongemakkelijk bij voelde. Pas helemaal aan het eind, de dag voordat hij euthanasie kreeg, zei Gerrit ineens voor de eerste en enige keer iets evaluerends over onze vriendschap. Dat is denk ik kenmerkend voor veel mannenvriendschappen. Je zegt niet tegen elkaar: ‘Ik hou van je’. Of: ‘Ik vond je altijd zo’n lieve jongen.’ Dat moet allemaal met rationele termen. Gerrit heeft de laatste anderhalf jaar van zijn leven in zijn hoofd gezeten, omdat hij niet kon praten vanwege die ALS. Dus hij heeft er veel over nagedacht en ineens zei hij: ‘Je bent heel bepalend voor mij geweest’.”

Pas toen kwam Bakker op het idee dat hij ook zoiets zou kunnen zeggen tegen zijn stervende vriend. ‘Ik zei: ‘Jij ook voor mij.’ Maar ik had het gevoel dat ik het als eerste tegen hem had moeten zeggen, want hij heeft een immens grote betekenis gehad in mijn leven. Daar heb ik tot hij overleed nooit bij stilgestaan. Ik was echt een ander mens geweest als ik hem niet was tegengekomen. ”

“Wat betreft het delen van emoties hebben mannen een enorme inhaalslag te maken. Mannen plegen twee keer zo vaak zelfmoord, terwijl ze veel minder vaak depressief zijn dan vrouwen. Dat komt doordat mannen uit mijn generatie niet zijn grootgebracht met praten over gevoelens. Het is de hoogste tijd dat we dat veranderen”

Bron(nen):   Volkskrant Magazine