‘Ontrouw is nooit zo gemakkelijk geweest’

“Vroeger schaamden mensen zich als ze seks hadden. Tegenwoordig schamen ze zich als ze géén seks hebben. Voor het eerst in de geschiedenis kun je je partner online bedriegen terwijl hij naast je in bed ligt. En nooit is het moeilijker geweest om iets geheim te houden, zegt de Belgisch/Amerikaanse relatietherapeute Esther Perel. “Als ik, zoals vorige week in Los Angeles bijvoorbeeld, tijdens een lezing voor 3.000 mensen aan het publiek vraag wie van hen ooit met ontrouw geconfronteerd is geweest, steekt 80 procent zijn hand op. Bovendien werk ik al 35 jaar als relatietherapeute in New York. Bij de duizenden koppels die ik in mijn praktijk over de vloer heb gehad, was dat het steeds terugkerende thema. Het is interessant dat vreemdgaan de enige zonde is die twéé keer in de tien geboden voorkomt: je mag het niet doen en je mag er zelfs niet aan denken.”

De oorzaak of verklaring? “Het is moeilijk om binnen een vaste relatie de zin in seks overeind te houden. En hoe hoger mensen opgeleid zijn, hoe groter de uitdaging om te blijven verlangen naar iets wat ze al hebben. Vroeger schaamden mensen zich als ze seks hadden. Tegenwoordig schamen ze zich als ze géén seks hebben.”

Seks is volgens Perel dus overschat. Maar als je het toch van levensbelang vindt kun je iets leren van overspeligen. De zelfde mensen die thuis te moe zijn voor alles zijn ineens boordevol energie en vindingrijkheid als het om overspel gaat. “Als mensen me vragen wat ze ’s avonds nog met hun partner zouden moeten doen, antwoord ik: gedraag je als mensen die overspel plegen. Die sturen verleidelijke berichtjes naar elkaar, ze nemen na het werk een douche, ze maken zich op en gaan samen dansen of wandelen. Ze hebben aandacht voor elkaar, kijken terwijl ze bij elkaar zijn niet één keer op hun telefoon.”

Haar advies voor het huwelijk: “Dat het niet de taak van de partner is om goed te maken wat iemand tijdens zijn jeugd heeft meegemaakt. Dat één enkele mens niet aan alle behoeftes kan voldoen. Dat liefde geen constante toestand van vrolijkheid is. Dat sommige dingen aan je partner nooit zullen veranderen en dat je je daar gewoon bij moet neerleggen.”

Bron(nen):   Humo