Dit is het belangrijkste signaal dat je relatie gedoemd is te mislukken

Op de meest romantische dag van het jaar staan we toch even stil bij minder liefdevolle zaken, want wat is nu het belangrijkste teken dat je partner vreemd zal gaan?

Om een antwoord te vinden op die vraag hebben onderzoekers van de Florida State University 3,5 jaar lang 233 pas getrouwde koppels gevolgd. Ze testten twee relevante psychologische processen, namelijk in hoeverre mensen in staat zijn om geen aandacht te schenken aan een aantrekkelijk persoon en in welke mate ze geneigd zijn om een mooie man of vrouw in hun hoofd minder aantrekkelijk te maken dan hij of zij daadwerkelijk is.

De koppels moesten daartoe foto’s bekijken van zowel aantrekkelijke mannen en vrouwen als mensen die er gemiddeld uit zagen. Vervolgens werd hun fysiologische reactie gemeten. De resultaten waren veelzeggend: de proefpersonen die al snel niet meer naar de knappe persoon omkeken, gingen 50 procent minder vaak vreemd dan de mensen die een fractie langer naar een mooie man of vrouw staarden. Hun huwelijk liep vaker stuk.

Hoofdonderzoeker Jim McNulty legt uit: “Mensen zijn zich vaak niet bewust van wat ze doen of waarom ze iets doen. Deze processen zijn grotendeels spontaan en onbewust. Ze hebben mogelijk een biologische grondslag of zijn ontstaan door ervaringen in de kindertijd.”

De onderzoekers ontdekten nog een aantal andere factoren die een rol spelen. Zo gingen de jongere koppels en degenen die niet zo tevreden waren met hun relatie vaker vreemd. Mensen die erg blij waren met hun seksleven pleegden juist vaker overspel. Waarschijnlijk, omdat ze in het algemeen positiever tegenover seks staan.

Verder bleken minder aantrekkelijke vrouwen iets vaker een buitenechtelijke affaire te hebben en mannen die voor hun huwelijk veel korte relaties hadden gingen eveneens vaker vreemd.

Bron(nen):   Eurekalert