Het is deels genetisch bepaald of je huwelijk slaagt

Het geheim van een gelukkig huwelijk ligt mogelijk verborgen in je DNA. Onderzoekers van de universiteit van Yale hebben namelijk een gen gevonden dat een rol speelt bij het slagen van je relatie.

Natuurlijk zijn er allerlei factoren die je relatie kunnen maken of breken, maar daarnaast is er ook een genetische component. De studie die in vakblad PLOS One verscheen is de eerste die een genetische oorzaak aanwijst voor een gelukkig huwelijk. Volgens de wetenschappers is zo’n vier procent van de variaties in de tevredenheid van mensen met hun huwelijk genetisch bepaald.

Het gaat om een gen in een receptor voor oxytocine, het ‘knuffelhormoon’ dat een rol speelt bij het aangaan van relaties en bij de banden tussen moeder en kind. Mensen die deze gen-variant hebben, staan erom bekend dat ze een groter empathisch vermogen hebben, socialer zijn en meer emotioneel stabiel. Gezien de aard van het gen is het eigenlijk niet zo gek dat je het vaker terugvindt bij mensen die tevreden zijn met hun relatie.

“Deze studie laat zien dat het gevoel over je relatie beïnvloed wordt door meer dan alleen de ervaringen die je deelt met elkaar,” zegt dr. Joan Monin van Yale. “In het huwelijk spelen ook de genetische predisposities van jezelf en je partner een rol.”

Met andere woorden: Als je huwelijk op de klippen loopt dan gaat het niet alleen om wat jij of je partner heeft gedaan. Ook jullie genen kunnen van invloed zijn.

Bron(nen):   The Independent