BBC biedt excuus aan voor opmerking gast: ‘Met een IQ van 60 ben je waarschijnlijk een peen’

De BBC en de vereniging voor hoogbegaafden Mensa hebben hun excuses aangeboden voor de uitspraak dat mensen met een IQ onder de 60 penen ('carrots') zijn. Dit zei Mensalid Peter Baimbridge live tijdens het ontbijtprogramma van de BBC, en meteen daarna kwamen de eerste klachten van kijkers binnen. Baimbridge werd gevraagd naar de effectiviteit van  IQ tests  bij het beoordelen van iemands intelligentie. Hij antwoordde dat ‘Meneer en Mevrouw Doorsnee rond de 100 scoren en hoe hoger je scoort, hoe slimmer je bent’. Hij vervolgde: ‘En als je IQ rond de 60 ligt ben je waarschijnlijk een peen.’ Een van de eerste binnengekomen reacties was van de hulpverlenende instantie Mencap, die verklaarde geschokt te zijn, aangezien 1,5 miljoen Britten leerproblemen hebben en die zagen zichzelf zojuist op nationale tv beschreven als peen. De BBC presentatoren bode aan het eind van de show hun excuses aan voor de opmerking en lazen een verontschuldiging van Baimbridge voor. Ook Mensa distantieerde zich voor het commentaar van Baimbridge en stelde dat het ‘totaal misplaatst was en op geen enkele wijze de officiële standpunt van de vereniging vertegenwoordigt. We hebben het even nagezocht, volgens de uitkomsten van de nationale IQ test van BNN is Bonnie St. Claire met 52 net iets minder slim dan een peen, maar zijn Kelly van der Veer (77) en Tatjana Simić (78) de peen toch echt wel te slim af.

Bron(nen):   Telegraph  Wikipedia    

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Die BNN-test was geen echte IQ-test; de BNN-test was er alleen maar ‘mee te vergelijken’. Ja zeg, zo lust ik er nog wel een. Er wordt niet bijgezegd hoe die vergelijking dan uitviel.
  Dat het geen echte test was, bewijst de score van Bonnie St Claire al: 55. Dan ben je zwakbegaafd. Dan ga je in Nederland naar het Speciaal Onderwijs. En al houdt Bonnie, net als ik trouwens, van een glaasje, zwakbegaafd kan ik haar niet noemen.

 2. winston

  niet al te slim, die baimbridge

 3. FritsB

  Jasper Carrott heet dan ook eigenlijk Robert Norman Davis.

Reacties niet toegestaan