‘Ik raakte mijn moeder kwijt en nu zie ik hoe mijn vrouw slachtoffer is van hetzelfde machtige leger’

Prins Harry en Meghan Markle hebben een klacht ingediend tegen ‘The Mail on Sunday’. De aanleiding is de publicatie van een brief die Meghan naar haar vader schreef. Kort nadat het nieuws bekend werd, stuurde Harry een opvallend felle mededeling de wereld in. Zo stelde hij zijn vrouw te willen behoeden “voor dezelfde machtige krachten” die het leven van zijn moeder een hel gemaakt hebben. “Dit gedrag ruïneert levens”, klinkt het nog.

In de vijf pagina’s tellende brief die The Mail on Sunday in handen kreeg en publiceerde, stelde Meghan dat haar vader “haar hart in een miljoen stukjes heeft gebroken”.

In de klacht van het koppel staat te lezen dat de persoonlijke brief gepubliceerd werd met “moedwillige destructieve” bedoelingen alleen maar om hun “polariserende agenda” te dienen. “Ze hebben leugen na leugen kunnen gemaakt”, schrijft de prins “, omdat ze een tijdlang niet in de schijnwerpers was vanwege haar zwangerschap.” De prins herhaalt dat persvrijheid van enorm belang is, maar dat “bepaalde publicaties” misbruik maken van hun publieke positie.

“Ik ben te lang een stilzwijgende getuige geweest van haar lijden. Toekijken en niets doen, zou ingaan tegen waar we voor staan”, schrijft prins Harry.

“My deepest fear is history repeating itself. I’ve seen what happens when someone I love is commoditised to the point that they are no longer treated or seen as a real person. I lost my mother and now I watch my wife falling victim to the same powerful forces.”