Grap wordt challenge: jongeren proberen kleur ogen te veranderen met bleekmiddel

In een poging grappig te zijn hebben enkele jongeren video’s gedeeld waarin ze zogenaamd de kleur van hun ogen veranderen met bleekmiddel. De filmpjes werden opgepikt en gaan nu op de app TikTok rond als de Bright Eye Challenge. Artsen waarschuwen ten overvloede dat je geen bleekmiddel in je ogen moet stoppen.

De video’s die zijn verspreid bleken fake. De jongeren gebruikten gekleurde contactlenzen om hun oogkleur te veranderen. Het bleekmiddel werkte (uiteraard) niet, maar kan wel blijvende schade aan de ogen veroorzaken. “Je kunt de kleur van je ogen niet veranderen door er een zak tegenaan te drukken”, benadrukt dokter Susan Blakeney in de Britse krant Daily Mirror. “Bleekmiddel kan littekens op het hoornvlies veroorzaken en het gezichtsvermogen aantasten.”

TikTok is inmiddels in actie gekomen. “De uitdaging gaat in tegen onze richtlijnen, waarin staat dat ons platform op een veilige manier moet worden gebruikt. De persoon die de challenge begon, bedoelde het als een grap. Om onze community te beschermen hebben we de video’s verwijderd”, aldus een woordvoerder.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door dh.be (@dh.be) op

Bron(nen):   HLN