Vrij Nederland liet zich hacken: ‘Geen journalist is veilig voor hackers’

Omdat het Chinese hackers lukte The New York Times binnen te dringen, wilde weekblad Vrij Nederland zijn eigen kwetsbaarheid testen. Het blad schakelde IT-beveiligingsbedrijf Fox-IT in en liet een verleidelijke e-mail rondsturen. Vervolgens klikten redacteuren op het attachment. Daarachter schuilde echter geen journalistieke scoop maar kwaadaardige software: de redacteuren zijn gehackt. Ze hebben ongemerkt een programma gedownload dat elke twintig minuten een kopie maakt van hun computerscherm en die beelden naar de hacker stuurt. Die ziet zo wat de redacteuren op dat moment aan het doen zijn.

Hoewel het programma zichzelf vernietigde na korte tijd, wilde VN aantonen hoe kwetsbaar journalisten zijn voor digitale indringers. VN geeft tips van journalisten die veel met vertrouwelijke informatie of geheime bronnen werken.

Bron(nen):   Vrij Nederland      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Typisch geval van ‘open geen onbekende bijlagen’.
  Nog maar bekend sinds 1995

  • Heldoppantoffels

   Blijkbaar heb jij het allemaal door, maar vele nederlanders niet. Waarom moet je die meteen belachelijk maken!? Verzin eens een ander repertoire ouwe ambtenaar!

   (in antwoord op RhodBerth)
 2. Loobs

  Oja, en Vrij Nederland werkt natuurlijk heel veel met ‘vertrouwelijke informatie’ en ‘geheime bronnen’ – want heeft de ene na de andere opzienbarende scoop, de laatste tijd.

Reacties niet toegestaan