Wie online een kuil graaft voor een ander …

Het is een veelvoorkomend misverstand dat het uiten van negatieve emoties goed voor je is. Niet, dus! Uit onderzoek blijkt dat bezoekers die regelmatig agressieve commentaren geven op websites zich meteen na het posten wel wat meer ontspannen voelen, maar uiteindelijk ervaren ze alleen maar meer woede en frustratie. Een andere studie toonde aan dat zowel het lezen van de negatieve commentaren van anderen als het zelf schrijven ervan samengaat met een negatievere stemming. Het online stoom afblazen gooit alleen maar meer olie op het vuur, volgens de onderzoekers. Het is beter om niet meteen te reageren als je woedend bent, maar internet en sociale media nodigen juist uit tot impulsieve acties. De combinatie van anonimiteit met 'sociale distantie' vermindert iemands bedachtzaamheid en terughoudendheid in de omgang met anderen. Websites en sociale media waar je kunt uitrazen versterken negatieve gevoelens. Behalve dat je uitlatingen kwetsend kunnen zijn voor anderen, heb je er ook jezelf mee.

Bron(nen):   Daily Mail      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kruisnet

  Rot toch op met die goedkope conclusies. Ik bepaal zelf wel of het goed voor me is. Ongelofelijke prutsers.
  Ik zal zo even laten weten of ik hier van opgeknapt ben of niet.

 2. Bert Hilhorst

  Een onderzoekje van Didi Stapel?.

 3. Bart_van_Oerle

  Het effect van uit het uiten van emoties werkt natuurlijk twee kanten op: een uiting van een positieve emotie ervaar je uiteindelijk ook meer positiviteit

  Dus, stoppen met uiten van negatieve emoties, maar wel positieve gevoelens blijven uiten, want dan voel je je uiteindelijk beter. We gaan een mooie wereld tegemoet!

  • nadine_v

   Dat is helemaal niet bewezen. Dat het uiten van emoties gezond is, is een typisch
   westerse mythe. Stoïcijns blijven/ Zen/ lijden in stilte/ … is veel
   beter!

   (in antwoord op Bart_van_Oerle)

Reacties niet toegestaan