14 jaar en verslaafd aan Facebook

Casey Schwartz uit New Yersey (maar ze zou ook uit Nieuwegein kunnen komen) is 14 jaar, en verslaafd. Ze kreeg haar eerste speelgoed computer toen ze 18 maanden was. En haar eerste echte mobieltje toen ze 10 was. Ze heeft nu een witte iPhone 4S -- die overal mee naar toe gaat, ook naar school. Hij ligt op tafel tijdens de maaltijden en het ligt naast haar kussen als ze slaapt. "Ik heb hem altijd bij mee. Dat moet. En telkens moet ik kijken of er nieuws is. Je hebt in mijn vriendenkring ook een iPhone nodig. Een vriendin zonder kon niet meedoen in het groepsgesprek op Whats App en was dus geen vriendin meer. We hadden gewoon geen contact meer. Niet omdat we haar niet meer aardig vonden, maar door haar telefoon. Ze heeft nu wel een  smartphone, dus nu kan ze weer echt meedoen. We hielden steeds van haar, maar ze was toch uitgesloten omdat ze geen iPhone had" "We zitten soms allemaal op de bank en dan sturen we elkaar tekstberichten. Dat is idioot, ik weet het." "Ik moet  steeds naar Facebook. Niet dat ik graag wil, maar het voelt als dwang. Als ik 's morgens op sta is het eerste dat ik doe naar Facebook kijken. Omdat... Ja waarom? Facebook beheerst mijn leven. Als ik niet op mijn iPhone ben, dan ben ik op mijn computer, of anders kijk ik TV. Als ik niet een van die 3 dingen doe, wat moet ik dan doen?"  

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Anton Martens

  Nog even en de jeugd kan geen fatsoenlijk gesprek meer met elkaar voeren zonder telefoon. Zorgwekkende ontwikkeling.

  • KritischeMassa

   Het menselijk ras zal uiteindelijk uitsterven als gevolg van het narcistische getut op sociale netwerken, is het niet fantastisch…

   Ze vergeten zichzelf gewoon voort te planten omdat ze continu in de digitale spiegel kijken…

   Narcissus Narcosis

   (in antwoord op Anton Martens)
   • dezer

    Ideale oplossing voor het bevolkingsprobleem toch ? Zo blijven de verstandige mensen over , win-win situatie.

    (in antwoord op KritischeMassa)
    • Pietje_Precies

     ja het evolutieproces is in volle gang. Echter de uitzondering als maat der dingen nemen is ook niet heel verstandig..

     (in antwoord op dezer)
  • catchit64

   Met ouders die er niet mee om kunnen gaan kan het zorgwekkend worden ja.
   Zorg voor een goed alternatief, koop geen spelcomputer maar laat ze de echte wereld ontdekken, ga met ze wandelen, bergbeklimmen en sporten en spreek een limiet met ze af inclusief sancties. Ik kan je uit ervaring vertellen dat dat perfect werkt. Niet alleen met mijn eigen kinderen maar ook in mijn omgeving.

   De oorzaak ligt voor het grootste gedeelte bij de ouders.

   (in antwoord op Anton Martens)
 2. Prikker

  Dit artikel loopt wel héél erg achter de feiten aan…
  Ik werk op een middelbare school, en je wilt niet weten wat voor een hartverzakking een tiener krijgt als z’n mobieltje ‘t niet doet. Ze zijn nagenoeg allemaal al helemaal verslaafd aan de sociale media en alle entertainment eromheen op zo’n kreng.
  En dan vinden de ouders het gek dat de schoolresulaten zo achteruit gaan… joh ècht ?!!

 3. Niegol

  Wat een overdreven gedoe zeg.
  Toen de eerste TVs kwamen ging de mensheid ook al naar de verdoemenis, toen de jeugd geweldadige spelletjes op de PC kreeg ook al, net zoals toen de jeugd massaal aan de mobieltjes ging. En nu hou ik heel bewust de opmars van Rock-n-Roll tot en met techno nog hier buiten.

  De wereld gaat vooruit (of achteruit, hangt ervan af hoe je t ziet). Dat is nou eenmaal zo. Jongeren zullen daarin soms verleidingen krijgen waar ze in doorschieten. En dan worden ze die weer zat en worden het uiteindelijk voor het grootste deel gewone leuke volwassenen.
  Facebook is alweer op zn retour dus dat process loopt al deels. Over een paar maanden zal in wel ergens kunnen lezen dat spottify of twitter het einde der onschuld van onze jeugd betekent… En ook dat zal wel weer loslopen.

Reacties niet toegestaan