Ségolène Royal versus Martine Aubry

Bij de presidentsverkiezingen in Frankrijk heeft links (Ségolène Royal) in 2007 verloren van rechts (Nicolas Sarkozy) en laten we er vanuit gaan dat dit bij de volgende presidentsverkiezingen opnieuw het geval zal zijn.
Niet een beetje gevaarlijk, zo'n voorspelling? En daarom nogal dom?
Jazeker, is allemaal waar.
Maar links is in Frankrijk nou eenmaal altijd kleiner dan rechts en als links ook nog constant ruzie loopt te maken, dan valt er domweg niets te winnen. 
Dit is er aan de hand. 
De socialisten hebben met Ségolène Royal een geweldig boegbeeld, alleen gaat haar ravissante verschijning gepaard met wel erg linkse en dogmatische denkbeelden. En dat is voldoende om veel intelligente en centrum-kiezers af te schrikken.
Bovendien is Royal een solist en een ruziemaker. Reden waarom de partij inmiddels de voorkeur heeft gegeven aan Martine Aubry, voormalig minister en dochter van Jacques Delors.
Sindsdien stelt iedereen alles in het werk om een zekere eenheid uit te stralen, maar dan moet je net bij Royal zijn.
Zo was het plan om op 1 mei (in veel landen rondom Nederland - dat dan nog ligt na te ijlen van een buitengewoon ongezonde Oranjekoorts - een bijzonder belangrijke dag) met de hele partijleiding door de straten van Parijs te marcheren achter grote rooie spandoeken. 
Maar mooi dat Royal op het laatste moment heeft afgezegd. Die gaat liever in haar eigen kieskring Poitou-Charentes een toespraak houden en de arbeiders ter plekke  aanmoedigen om het kapitalisme kapot te staken.
Dus daar staat de partij weer mooi te kijk, met dank aan Ségolène Royal.
Natuurlijk heeft Aubry dit incident professioneel opgepakt. En gezegd: "Tous les socialistes seront dans la rue. Pour moi, c’est ça l’unité du PS."
Intussen is er met die Royal geen land te bezeilen. En zal ze zich keer op keer afzetten tegen eenieder die niet naar haar pijpen wil dansen. En is het zo niet moeilijk te voorspellen hoe de volgende presidentsverkiezingen zullen aflopen.  
 
 

 

 

Bron(nen):   Liberation