Kranten: dood en verderf

Op dit moment hangt het voortbestaan van The Boston Globe aan een zijden draadje. De uitgever zet het personeel onder grote druk om met mindere arbeidsvoorwaarden genoegen te nemen, anders is het afgelopen met deze 137 jaar oude en gerenommeerde krant.
De laatste ontwikkelingen zijn te volgen op de site van de krant en dat is (mede) het grote probleem: papier doet het slecht in een tijd dat informatie zich sneller via het web verspreidt. En in een tijd dat adverteerders het massaal laten afweten. De afgelopen maanden gingen meerdere  Amerikaanse kranten failliet en dat proces gaat onverminderd voort. The Boston Globe is niet lang geleden eigendom geworden van de uitgeverij die ook The New York Times beheert en de overname van The Globe bleek een gruwelijke vergissing. Verliezen per dag: circa een miljoen dollar.
Met het moederbedrijf gaat het al even beroerd. Bij de laatst bekendgemaakte kwartaalcijfers kwam het verlies voor The New York Times uit op zo’n 75 miljoen dollar. En dat is een van de redenen waarom er nu zo keihard wordt opgetreden bij The Boston Globe: het geld is gewoon op.
Gaan we nog even verder met het slechte nieuws: dit weekend werd bekend gemaakt dat The Washington Post in het eerste kwartaal van 2009 19,5 miljoen dollar verlies maakte. Ook hier doen de inmiddels bekende problemen hun fatale werk: lezers en adverteerders lopen in hoog tempo weg.
Op de Amerikaanse krantenmarkt spelen zich bloedige taferelen af en ooit roemruchte titels zijn hun bestaan niet langer zeker. 94 kranten zijn dit jaar gestopt met hun papieren edities (dat waren er 55 in 2008 en slechts twee in 2007). 
Interessant om op de voet te volgen. Want wat zich nu nog ver weg afspeelt, is binnenkort in eigen land te aanschouwen. 

Bron(nen):   The Boston Globe  The Washington Post