Murdoch: Internet niet langer gratis

Mediamagnaat Rupert Murdoch denkt dat de het internet in zijn huidige vorm z’n langste tijd heeft gehad. Hij voorspelt dat het zeer binnenkort mogelijk wordt geld te vragen voor kwalitatief hoogwaardige informatie. Hij doet dat al via de site van zijn Wall Street Journal en denkt erover eenzelfde systeem in te voeren bij zijn Engelse kranten.
Murdoch, eigenaar van zijn Amerikaanse mediabedrijf News Corporation, zegt dat hij binnen een jaar geld wil gaan vragen voor toegang tot zijn krantensites. Hij bevestigde op een persconferentie dat dit onder meer geldt voor The Times en The Sun.
De krantentak van Murdoch’s concern heeft te kampen met een grote terugloop aan inkomsten. Afgelopen jaar maakte de divisie amper winst. Advertentie-inkomsten liepen in Groot-Brittannië met 21% terug. The Sunday Times zit in de problemen.
Gisteren werd trouwens bekend dat de gerenomeerde Amerikaanse krant The Boston Globe voorlopig is gered van de ondergang. De eigenaar, The New York Times Company, bereikte na meer dan tien uur onderhandelen een akkoord met de vakbond.
Het Nederlandse vakblad Adformatie berichtte eveneens gisteren over een onderzoek naar de bereidheid van Nederlandse consumenten om te betalen voor een online krant. En wat blijkt? Nederlanders zijn minder dan Amerikanen en Britten te bereid om te betalen voor informatie op het net (zie tweede link).

Bron(nen):   The Guardian  Adformatie