In China gaat alles goed

De Chinese overheid maakt in hoog tempo plannen om de eigen staatspropaganda over de hele wereld te verspreiden en niemand lijkt er wakker van te liggen. Dat zegt de Canadese freelance China-correspondent Mitch Moxley op de site van het Amerikaanse magazine Foreign Policy.
Moxley beschrijft in zijn artikel de recente stappen van de Chinese overheid. Zo zendt staatszender CCTV al uit in Frankrijk en Spanje en komen er binnenkort uitzendingen in het Russich en Arabisch. Daarnaast is het door de overheid gecontroleerde nieuwsagentschap Xinhua van plan een wereldwijde concurrent van CNN en de BBC op te zetten en de Engelstalige staatskrant China Daily heeft onlangs een editie in Amerika gelanceerd.
Volgens de Canadese journalist is de Chinese regering niet blij met het beeld dat er, vooral in het Westen, van China bestaat. De staatsmedia zouden aan het internationale publiek ‘de zegeningen en prestaties van de Communistische Partij, het socialisme en het grootse vaderland’ moeten laten zien, met als doel om het wereldwijde imago van China te verbeteren.
Dat verhoudt zich totaal niet met de mondiale bevordering van persvrijheid, stelt Moxley terecht. Toch denkt hij niet dat de Chinese pogingen tot imagoverbetering succes zullen hebben. Hij wijst op de hoge kosten die het wereldwijd uitzenden met zich meebrengt en denkt dat de internationale kijker zich niet voor de gek laat houden. "Als al het Chinese nieuws goed nieuws is, zullen kijkers vanzelf wegzappen."

Bron(nen):   Foreign Policy