Van Peter R tot Jannetje: Logisch dat Mabel kiest voor een besloten begrafenis

Prins Friso wordt zoveel als mogelijk begraven buiten het oog van de camera en de openbaarheid. Op het eerste gezicht is het opmerkelijk dat de broer van de koning een prive begrafenis krijgt. Maar gezien de loop van zijn leven is het heel begrijpelijk. Allereerst omdat het gaat om een privé-persoon  Friso had door zijn huwelijk met Mabel het recht verloren op de kroon en troon. Daarmee was hij formeel ook geen lid meer van het Koninklijke Huis. Maar Friso en Mabel hebben ook weinig plezier beleeft aan de media en de openbaarheid. Behalve de 'normale' inbreuk op hun privacy hebben ze ook enige ingrijpende aanvaringen achter de rug met de pers. Voor Friso was dat het pijnlijkst in de jaren negentig. Toen werd in de media openlijk de vraag behandeld over de zoon van de koningin homo was. Hij ging, voor zover bekend, niet uit met meisjes, dus hoe zat dat nou eigenlijk. Die speculaties werden zo hevig dat de RVD in 2001 een officiële verklaring liet uitgaan: Friso was geen homo. Toen kwam de introductie van Mabel in de koninklijke familie. Vanaf het moment dat duidelijk was dat Mabel en Friso iets de verbergen hadden werd de jacht geopend. Met als hoogtepunt de journalistieke activiteiten van Peter R. de Vries. De laatste grote aanvaring was de publiciteit rond het ongeluk van Friso. Ook toen was er weinig respect en afstand. Met als bekroning de escapes van NRC Handelsblad, die Jannetje Koelewijn alle ruimte af om persoonlijke medische feiten te onthullen, die dan ook nog niet bleken te kloppen.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  Friso was wél lid van de Koninklijke familie. Alleen niet meer van het Koninklijk Huis. Dat is echt iets anders. Overigens had hij weldegelijk een publieke rol binnen de monarchie; hij was er immers wel altijd bij op Koninginnedag.

  • Templein

   Moeten we dan gaan koekhappen bij de ingang van de begraafplaats? Of oranje afrikaantjes neerleggen?
   Iedereen die dat wil kan in het condoleanceregister zijn of haar medeleven betuigen.

   (in antwoord op André Somers)
   • André Somers

    Nee, wie zegt dat?

    (in antwoord op Templein)
    • Templein

     Een overreactie van mijn kant. Ok, klopt niet.

     Ik zou soms (bij persoonlijk verdriet) medeleven en eerbiediging van wensen boven het recht op persaanwezigheid willen laten prevaleren.
     Maar het uitzoeken van de relaties van Mabel en Friso destijds waren nodig. Of je P.R. de Vries en Balkenende destijds moest geloven, dat is overigens nog maar de vraag.

     (in antwoord op André Somers)
 2. Jan Leul

  Media aandacht rond leden van het koninklijk huis hoort nu eenmaal bij hun job,hebben zij niet voor gekozen net als ik niet voor het koninklijk huis heb gekozen.’ophef’ over Mabel destijds had zij uitsluitend aan zichzelf te danken,die griet is/was zo fout als fout.

Reacties niet toegestaan