Small talk op internet is onecht

Dankzij Facebook en Twitter lijken de contacten met allerlei vrienden en bekenden inniger dan ooit. We vertellen elkaar voorvallen, invallen en anekdotes, en op die manier weten we veel van elkaar – veel meer dan toen internet nog niet bestond en de contacten met vrienden minder frequent waren.
Denkt u dat het klopt wat hier staat?
Dat dacht Julia Angwin ook en in The Wall Street Journal legt ze vandaag uit hoe ze zich vergiste. Dankzij Twitter en Faceboek onderhoudt ze veelvuldig contact met familie en vrienden, en op die manier blijft ze goed op de hoogte van het wel en wee van al die mensen. De een moet verhuizen, de ander heeft een zieke moeder, een derde verloor zijn baan, etc.
Maar dan komt de argwaan. Met Twitter en Facebook komen boodschappen steeds in een groep terecht en dat leidt ertoe dat de postings een soort van ‘optredens’ zijn. Wie aan tientallen mensen vertelt hoe het met hem gaat, heeft de neiging om de zaken wat gunstiger voor te stellen dan ze in werkelijkheid zijn.
Angwin neemt dan de proef op de som: enkele mensen uit haar omgeving belt ze op nadat ze kennis had genomen van hun updates. En ze vraagt: hoe gaat het met je?
Uitkomst van dit kleine onderzoek: het gaat met mensen vaak minder goed dat de indruk die ze eerder op Facebook of Twitter gaven. Conclusie: Twitter lekker door, maar geloof lang niet alles wat je leest.

Bron(nen):   The Wall Street Journal