Berlusconi slaat van zich af – en hoe

Silvio Berlusconi heeft de aanval geopend op Rupert Murdoch, net als Berlusconi een mediamogul, maar tot op heden niet actief in de politiek.
Het Londense The Times heeft de afgelopen weken een stel pittige artikelen afgedrukt over Berlusconi’s activiteiten met de vrouwelijke soort en de Italiaanse premier verdenkt de eigenaar van het befaamde krant ervan dat hij hier achter zit. Waar Berlusconi deze beschuldiging heeft gedaan? Uiteraard op een van zijn eigen Italiaanse tv-kanalen.
Inmiddels heeft Murdoch de aantijgingen ontkent op – u raadt het al – een van zijn tv-nieuwskanalen in de VS. Andere kranten, zo betoogde Murdoch, schreven veel harder over Berlusconi’s geflirt met een 18 jaar oud meisje en die kranten zijn niet eens in mijn bezit.
Misschien speelt op de achtergrond iets anders mee. Het bedrijf van Murdoch, News Corporation, is eigenaar van Sky Italia en deze firma domineert de Italiaanse markt van pay-tv. En van deze taart zou Fininvest – de tv-maatschappij van Berlusconi – ook wel een flink deel willen hebben. Het heeft daarom zeker zin om Murdoch af te schilderen als een brute man.
Berlusconi stelt volgens The New York Times nu alles in het werk om in ieder geval de Italiaanse activiteiten van Sky extra te laten belasten door de Italiaanse fiscus – op die manier zou Murdoch al flink zijn benadeeld.
Insiders verbazen zich erover dat beide mannen nu pas ruzie hebben gekregen – het lag in de rede, gezien beider belangen, dat dit al veel eerder was gebeurd.
Verder heeft de uitleg die The New York Tmes aan dit conflict geeft ook iets geruststellends. Berlusconi voelt zich door de artikelen in The Times over dat gedoe met kleine meisjes blijkbaar in zijn portemonnee geraakt – en niet zozeer persoonlijk.

Bron(nen):   The New York Times