Zomergasten: Wouter Bos blijkt nog steeds politicus

Vanaf de eerste minuut was duidelijk dat Wouter Bos zich tot in detail had voorbereid op zijn grote televisie-avond. Jaren had hij gedroomd ooit Zomergast te zijn, onthulde hij, en nu was het zover. En dus had hij drie uur lang de leiding, en niet de interviewer. Want Bos wist wat hij wilde met zijn avond. En hij ging de avond niet gebruiken om iets onverwachts van of over zichzelf te laten zien. In tegendeel: een avond lang boetseerde hij ijverig aan het beeld dat hij wil dat we van hem hebben. Zo mogen we wel weten dat hij geraakt wordt door het mega-spektakel The Passion, maar niet of hij in God geloofd (zou dat trouwens niet van hem worden verwacht bij de VU?). We mochten wel weten waarom het huwelijk van zijn ouders na 30 jaar op de klippen liep, maar niet of dat ook dreigde bij zijn eigen huwelijk, toen hij plotseling zijn geliefde politiek uitvluchtte. Want aan die politiek heeft hij nog altijd zijn hart verpand, dat is duidelijk. Over wat hij ooit bij Shell deed ging het 2 minuten, over KPMG 1 minuut en over de politiek een paar uur. Hij straalde toen het ging over die maand dat hij even terug was, als informateur. En zijn idolen zijn niet de minste: Obama, Clinton, Mandela en zelfs een beetje Fortuyn.  Ander opmerkelijk feitje: er kwam de hele avond amper een vrouw in beeld...

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. disqus_cDEBEY6Kl8

  ” De crisis zal ons nagenoeg niet raken “, ik hoor het hem nog zeggen in 2009.

  • Peter Rokers

   Ik heb hem ook horen zeggen dat deze krisis erger is dan 90 jaar geleden.
   Ik ben er iniddels achter waar het geld is.
   Griekenland is een blauwdruk. Niet Cyprus.

   Amerika=Al Qaïda.

   En Nederland heeft, wie anders, het gifgas geleverd aan de rebellen.

   Ga nou niet twijfelen dat Assad wordt aangevallen.

   Het is grote korrupte beerput. De bewijzen stapelen zich op.

   (in antwoord op disqus_cDEBEY6Kl8)
 2. Jannie Ooms

  Ja, Wouter Bos liet niet altijd het achterste van zijn tong zien. Dat klopt. Maar op de vraag over zijn geloof, die hij aanvankelijk afweerde, gaf hij uiteindelijk toch toe ‘dat hij niet meer bidt of naar de kerk gaat’. Of hij nog in God gelooft, dat kon hij niet zeggen. En dat zal gelden voor de meeste mensen met een christelijke achtergrond. Ze blijven twijfelen tot hun dood. Eigenlijk geloven ze niet meer, maar diep in hun hart blijft dat godsbeeld bestaan.

  Ik vond Wouter Bos een inspirerende en betrokken man. Hij heeft, achteraf bezien, misschien teveel betaald voor ABN AMRO, maar misschien weten we nog dat de Belgen destijds moord en brand schreeuwden omdat hij veel te weinig zou hebben betaald. Als de deal niet zou zijn doorgegaan, was de economische ramp niet te overzien geweest, dus op dat moment was misschien 20 miljard ook redelijk geweest i.p.v. 16.7.

  Hoe zou ons land er voor staan als Wouter Bos premier was? Wouter Bos dus, in plaats van Rutte, de kleurloze, nauwelijks zichtbare grootgrutter die de economie van ons land -zoals het er naar uitziet- al bezuinigend en sanerend volledig naar de knoppen lijkt te helpen. Mark Rutte, die als een blinde doorgaat op het ingeslagen pad, zonder te zien dat de mensen die ooit langs de weg stonden te applaudiseren hem nu de rug toe keren.

  Ik heb het gevoel dat Wouter Bos het anders zou hebben gedaan en dat we met hem aan het roer nu sterker zouden staan. Maar ja, het is niet meer dan dat: een gevoel. Of het hem zou zijn gelukt, blijft natuurlijk de vraag.

 3. Daniël van der Keur

  Waardeloze avond met een waardeloos totaal inhoudsloos mens die werkelijk helemaal niets zinnigs te melden had. Tja de hele Tweede Kamer zit er vol mee, vandaar dat het zo slecht gaat met dit land.

 4. Pietje_Precies

  zeer gladde aal. dat zoveel mensen voor die neppert gevallen zijn. Ongelofelijk!

 5. sjak rutten

  Wouter Bos heeft een talent om politieke zaken via een omweg aan te kaarten. Scheidsrechter Howard Webb moet een voetbalwedstrijd leiden, terwijl iedereen in zijn oortje toetert. Hij neemt in de eerste helft een foute beslissing. Iedereen weet dat en hijzelf komt daar uiterlijk in de rust achter. Dat is niet goed voor zijn zelfvertrouwen, maar hij moet wel de tweede helft met gezag leiden. Knap gevonden, deze analogie met de positie van een politiek leider. Maar op het moment dat Wilfried de Jong doorvraagt naar zijn eigen ervaringen hiermee vervalt Bos in algemeenheden en houdt de discussie af. Een knappe combinatie van analyse en afstandelijkheid, die nooit echt bevredigde. Toch een van de betere zomergasten.

 6. Em

  “Zo mogen we wel weten dat hij geraakt wordt door het
  mega-spektakel The Passion, maar niet of hij in God geloofd (zou dat trouwens
  niet van hem worden verwacht bij de VU?).”

  Geloofd? (Geloven, geloofde, geloofd,
  maar niet of hij in God geloo..)

Reacties niet toegestaan