Journalisten – de nieuwe criminelen in Iran

Iran is voor journalisten veranderd in de grootste gevangenis ter wereld. Na de omstreden verkiezingen van 12 juni en de protesten die daarop volgden, zijn naar schatting vijftig verslaggevers, redacteuren en bloggers opgepakt. Alle buitenlandse media zijn het land uitgezet, terwijl veel Iraanse journalisten zijn ondergedoken.
Volgens The Daily Beast is er veel te weinig aandacht voor deze aanval op de persvrijheid . Om daar iets aan te doen publiceert de website een lijst met foto’s en namen van de vervolgde journalisten, om ze ‘een gezicht te geven’.  Van sommige verslaggevers is al weken niets vernomen. Anderen zijn plotseling opgedoken in een showproces- zoals Amir-Hossein Mahdavi, hoofdredacteur van Andisheh-ye Now – om ‘te bekennen’ dat de beschuldigingen over fraude bij de verkiezingen in werkelijkheid niets anders zijn dan een buitenlandse samenzwering.
Zelfs vooraanstaande geestelijken zijn niet gevrijwaard. Kort na de verkiezingen werd ‘de bloggende ayatollah’ opgepakt, de geestelijke Mohammad Ali Abtahi wiens blog webneveshteha.com populair was bij de hervormers. Ook van deze voormalige vice-presidentwerd pas weer vernomen toen hij zaterdag opdook bij het showproces op de televisie en verklaarde dat er niets mis was met de officiële verkiezingsuitslag.
The Daily Beast waarschuwt de Iraanse autoriteiten nu voor de laatste keer. "We eisen dat het Iraanse regime de wet respecteert en alle opgepakte journalisten vrijlaat." Een meer praktische constatering is dat uiteindelijk de bal het werk zal doen. "Als we iets hebben geleerd van de huidige crisis in Iran, dan is dat dat een complete media-controle niet meer mogelijk is in de 21ste eeuw. De waarheid zal altijd boven komen."

Bron(nen):   The Daily Beast