Op de vlucht voor de mafia

In 2006 schreef de Italiaanse journalist Roberto Saviano een bestseller over de mafia, Gomorrah. Sindsdien is hij op de vlucht. 
Van de Italiaanse overheid kreeg hij een zogenaamd vluchtprogramma aangeboden, nu bijna 3 jaar geleden. Hij woonde inmiddels op een 10-tal adressen, nooit langer dan een paar maanden op 1 plek. Vaak in kleine ruimtes en op donkere plekken, zonder uitzicht of balkon. Met 2 gepantserde auto’s voor de deur en een stuk of 5 bewakers. 
Van zijn boek werden 2 miljoen exemplaren verkocht in eigen land en nog eens 2 miljoen in 40 andere landen. Het is de droom van iedere schrijver om zo’n groot lezerspubliek te hebben, maar het is ook aan dit succes te danken dat Saviano (29) niet langer een normaal leven kan leiden.  Zijn boek is dermate onthullend dat hij oprecht voor sancties moet vrezen. 
Blijkbaar is de Peter.R. de Vries-optie, schrijf een boek over een gangster en wordt intussen met je hoofdpersoon bevriend (Cor van Hout, een van de Heineken-ontvoerders) niet bij Saviano opgekomen. Dan moet hij het ook maar zelf uitzoeken. 
Achter de link vertelt Roberto Saviano zijn eigen verhaal sinds hij op de vlucht is.

Bron(nen):   The Times