Fillmsterren zijn hun geld niet langer waard

Een filmster is een filmster, omdat hij er op zijn eentje in slaagt massa’s mensen naar de bioscoop te krijgen. Filmsterren zijn derhalve veel geld waard en een miljoenengage per film is geen uitzondering. Maar dan is wel de verwachting dat ze hun magische aantrekkingskracht in stand weten te houden en dat is niet langer het geval. 
The New York Times meldt vandaag dat een aantal recente flops dodelijk zijn voor acteurs als Denzel Washington (foto), Julia Roberts, Eddie Murphy, John Travolta, Tom Hanks en Will Ferrell. 
Het systeen zit eigenlijk heel eenvoudig in elkaar. Een film komt uit en een film met een echte ster moet al in het eerste weekend zoveel publiek trekken dat de ster zijn werk heeft gedaan. Maar opeens zijn er veel sterren – zie hierboven – die het dit jaar niet is gelukt en de filmstudio’s gaan nu bij zichzelf te rade wat er niet meer functioneert aan hun werkwijze. Terwijl acteurs en hun agenten de torenhoge gages even kunnen vergeten. 
Zijn de sterren niet genoeg ster? Of zijn de filmverhalen onder de maat? Of is het hele truukje met de sterren aan sleetsheid onderhevig? 
Eigenlijk is er niemand in Hollywood die het antwoord weet, maar het is een veeg teken dat ook Johnny Depp (recentelijk te zien in Public Enemies) zijn magie lijkt te hebben verloren. The New York Times gaat zelfs bij een professor te rade die zegt: “Stars and success as a corollary is largely a myth.” 
De krant voert nog enkele andere mogelijkheden aan. Mensen hebben gewoon minder zin om de deur uit te gaan. Ook zijn er zoveel andere manieren om jezelf te entertainen. Verder zou de paparazzi-industrie een aanslag plegen op de sterrencultus; we krijgen zoveel over ze te lezen dat ze minder uniek worden. 
In ieder geval gaan de studio’s op de kleintjes letten. Deze maand werd bekend dat onderhandelingen tussen 20th Century Fox en Denzel Washington stukliepen op zijn gage. Voor de nieuwe productie Unstoppable (over een op hol geslagen trein) kreeg hij 16 miljoen dollar aangeboden, maar dat vond Washington te weinig. Hij dacht aan 20. In een later stadium volgde alsnog een overeenkomst, en zegt The New York Times, reken maar dat de filmster een veer heeft moeten laten.

Bron(nen):   The New York Times