Pentagon beoordeelt journalisten stiekem

Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft dringend behoefte aan positieve berichtgeving over de inspanningen van het Amerikaanse leger in Afghanistan. Met het oog daarop blijkt het Pentagon bij te houden welke journalisten welwillend berichten, en welke niet, zo meldt Stars and Stripes.
Het militaire blad zegt te beschikken over schriftelijke documenten die eerdere ontkenning van het Pentagon tegenspreken. De berichtgeving van journalisten wordt ingedeeld in de categorieen ´positief´, ´neutraal´ en ´negatief´. Het blad laat ook een illustratie zien van een niet met name genoemde journalist die 12 stukken over de oorlog in Afghanistan heeft geschreven, en die voor 83,33 procent als 'positief' wordt beoordeeld en voor 16,67 als negatief.
De analyse is volgens Stars and Stripes uitbesteed aan de Rendon Group, een omstreden PR-bedrijf. De documenten geven ook tips hoe het leger ervoor kan zorgen dat journalisten positiever over de oorlog berichten.
Veel waardering zal het Pentagon niet hebben voor de Britse tabloid The Sun, die vandaag een campagne is begonnen tegen de Britse deelname aan de oorlog in Afghanistan. De krant drukt kleine pasfotootjes af van de 207 Britse omgekomen soldaten. "Onze leiders doen alsof er geen oorlog gaan is. Vandaag, vraagt The Sun aan de regering en aan Gordon Brown: Waar zijn onze leiders? "

Bron(nen):   Stars and Stripes  The Sun