Woede over bevrijdingsactie in Afghanistan

Westerse onderhandelaars zijn geschokkeerd en woedend over de bevrijdingsactie van Stephen Farrell, een verslaggever van The New York Times die in het noorden van Afghanistan was ontvoerd. Bij de bevrijding kwam de tolk van Farrell om, evenals een Britse commando, een Afghaanse vrouw, een kind en een onbekend aantal Taliban-strijders.
Over de vrijlating van Farrell werd intensief onderhandeld, al direct na zijn ontvoering. Volgens de onderhandelaars waren de ontvoerders waarschijnlijk alleen uit op losgeld en bestond er nauwelijks risico dat de verslaggever zou worden verplaatst. "Als ze een beetje geduld hadden getoond, waren ze alle twee vrij gekomen zonder een schot te lossen," aldus een anonieme zegsman tegenover The Times.
The Daily Telegraph meldt dat binnen de Britse strijdkrachten ook onbegrip bestaat over de bevrijdingsactie, vooral omdat Farrell wist welk risico hij nam toen hij op pad ging. "Als je ziet, hoe vaak deze man is gewaarschuwd, vraag je je toch af of hij een actie waard was waarbij een soldaat het leven zou verliezen," zegt een ‘hoge militair’ in The Daily Telegraph.
Farrell en zijn tolk werden zaterdag ontvoerd toen ze onderzoek deden in Kunduz. Daar zijn tientallen en mogelijk zelfs meer dan honderd mensen omgekomen bij een Amerikaans-Duitse aanval op twee tankwagens die door Talibanstrijders waren gestolen. Premier Gordon Brown zou persoonlijk zijn fiat hebben gegeven voor de bevrijdingsactie van Farrell, die de Britse nationaliteit heeft.
Plus: Het verslag van Farrell zelf staat ook online, bij The New York Times, zie derde link.

Bron(nen):   The Times  The Guardian  The New York Times