Preview: Google wave

Op Lifehacker is een uitgebreide preview te zien van het komende succesnummer van Google: Google Wave. Het programma is nog niet klaar, maar wel zover gevorderd dat Google 100.000 gebruikers heeft gevraagd te gaan oefenen met het systeem. Dat is dezelfde manier van iets introduceren als Google destijds heeft gebruikt om Gmail op gang te brengen, nu de grootste mailservice op aarde.
Wat heb je aan Wave? Gebruikers kunnen een Wave aanmaken en daar vervolgens mensen aan toevoegen. Deze groep kan berichten met elkaar uitwisselen, waarbij mensen letter voor letter kunnen zien wat een ander opschrijft, waardoor ze kunnen reageren nog voordat de ander klaar is met het bericht. Hierdoor heeft het iets weg van een chatprogramma als Live Messenger of Google Talk.

In een Wave kan echter meer. Zo blijft een conversatie behouden ook als een gebruiker uitlogt. Daardoor kan elk lid van de Wave de conversatie lezen zodra hij of zij inlogt. Ook kan iedereen op elk ogenblik wijzigingen aanbrengen in een bericht van een ander. Een Playback functie maakt het mogelijk dat iedereen kan zien wie wanneer iets aan de tekst heeft gewijzigd.

Ook is het mogelijk om foto's te delen. Deze zijn simpel in een Wave te slepen, waarna deze door iedereen te zien en te bewerken zijn. Maar niet alleen statische objecten zijn met anderen te delen, ook hele programma's. Google gebruikt in haar aankondiging een simpel schaakspel dat in de Wave te spelen is. Ook is Google Maps te gebruiken om bijvoorbeeld de locatie van een bijeenkomst aan te duiden en de route hierheen.

Het doel met Wave is volgens de ontwikkelaars een omgeving te maken waarin de muren tussen instant messaging, documenten en emailen worden afgebroken.

Bron(nen):   Lifehacker