Polanski kocht huis in Zwitserland

Hetzelfde Zwitserse Bundesambt dat de filmregisseur Roman Polanski vorige week in hechtenis heeft genomen, gaf hem in 2006 toestemming een huis in Gstaad te kopen. Maar destijds is niets tegen hem ondernomen, zeker geen gevangenneming. 
Al jarenlang bracht Polanski (Frans-Poolse nationaliteit) volgens de Neue Zurcher Zeitung zijn jaarlijkse vakanties door in Gstaad en zo kwam hij in 2006 op het idee er een huis te kopen. In Zwitserland moet een buitenlander die een huis wil kopen (er zijn plekken waar dit uberhaupt niet kan) toestemming vragen aan de Zwitserse overheid. 
Toen het verzoek van Polanski in het betreffende kanton was afgehandeld, werd de aanvraag doorgestuurd naar het ministerie van Justitie dat zich over het verzoek boog. En vervolgens toestemming gaf. 
Niets vreemds aan, zult u misschien zeggen; In Nederland is het heel normaal dat het ene deel van een ministerie niet weet wat het andere deel doet, maar pas op, we hebben het hier over Zwitserland.
Zo werd de heer R. Polanski op 28 april 2006 voor 1,6 miljoen frank eigenaar van een zes-kamerappartement in het chalet Milky Way in Gstaad. Saillant detail: op dat moment was Christoph Blocher minister van Justitie. Blocher is een extreem-rechtse politicus met radicale opvattingen over de toestroom van vreemdelingen in Zwitserland. 
Sinds hij eigenaar was van het betreffende appartement, heeft Polanski menige vakantie ongestoord in Zwitserland doorgebracht. En wordt het extra interessant om te weten wat de Zwitserse overheid heeft gedreven hem juist nu op te sluiten.

Bron(nen):   Neue Zurcher Zeitung