De eerste betaalde krant op het web

Newsday gaat geld vragen van mensen die de krant op internet willen lezen. Newsday is een Amerikaans dagblad dat  wordt verspreid in Nassau, Suffolk, Queens, Long Island en overige gebieden rondom New York. De betaalde oplage bedraagt ruim 350.000 exemplaren en daarmee is het de 11e krant van de Verenigde Staten.
De krant stamt uit 1940 en kende sindsdien meerdere eigenaren. Laatstelijk, in 2008, ging het dagblad opnieuw van de hand en werd Cabletelevision eigenaar voor 650 miljoen dollar, naar hedendaagse begrippen een ongelooflijk hoog bedrag.
Ook al verschijnt de krant op tabloid-formaat, Newsday is totaal niet op sensatie gericht en heeft uitstekende verslaggevers in dienst. Tot op heden sleepte de krant 19 Pulitzer-prijzen in de wacht.
Woensdag aanstaande gaat het betaalmodel in werking voor 5 dollar per week. Wie niet betaalt, kan nog slechts kennis nemen van de voorpagina, overlijdensberichten, het weer en openingstijden van scholen.
Wat Newsday nu gaat doen, zal door alle uitgevers ter wereld met grote belangstelling worden gevolgd. Gaat het lukken? Dan zullen veel andere kranten dit model snel gaan imiteren.

Bron(nen):   Newsday.com