Geruchten over opheffen Opzij niet helemaal zonder grond

Maandagmiddag woedde een korte, maar hevige geruchtenstroom dat het feministische maandblad Opzij zou worden opgeheven. Onder meer Max Pam, columnist en publicist, meldde dat. Er volgde een heftige ontkenning van de kant van de redactie van Opzij. Er was niets aan de hand. Dat laatste blijkt toch niet helemaal te kloppen. WPG, de uitgever van onder meer Opzij, kwam maandag aan het eind van de middag met een vage verklaring, waarin in ieder geval niet staat dat Opzij niet zal worden opgeheven. Het bedrijf bereidt een 'strategische heroriëntatie' voor, zegt de van het bedrijf, dat in Nederland en Vlaanderen tientallen tijdschriften uitgeeft en waaronder enkele grote uitgeverijen vallen. Het bedrijf ziet zich tot de stap gedwongen door de voortdurende recessie en gewijzigde marktomstandigheden. Het uitgeefconcern houdt momenteel verschillende scenario’s tegen het licht. WPG wil die exercitie eind november hebben afgerond. Tot die datum worden geen nadere mededelingen gedaan. Opzij bestaat sinds 1972 en had op zijn hoogtepunt een oplage van meer dan 80.000. Daarvan is nog de helft over  

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Ik vind het jammer hoor, dat Opzij in de gevarenzone zit. Ik las het blad vroeger graag, ondanks het soms wat betweterige toontje.

  Maar ik vind 40000 abonnees nog best redelijk, in aanmerking genomen dat de vroegere doelgroep zo langzamerhand zestig- tot zeventigplus is en jongeren zich óf niet echt meer aangesproken voelen door Opzij, of – gezien hun veelal belabberde economische situatie- gewoonweg het geld niet hebben voor een abonnement.

  • Robin

   Het zijn er natuurlijk minder, veel bibliotheken, scholen/HBO’s/Uni’s en horeca gelegenheden hebben ook een aantal abbo’s. Trek daar de 45+ vrouwen (die soms een dubbel abbo hebben om het blad te steunen) die altijd al lid waren vanaf en je hebt een plukje vrouwen dat nog lid is over. Zou mij verbazen als het aantal de 20.000 te boven gaat.

   (in antwoord op Jannie Ooms)

Reacties niet toegestaan