De 100 beste jazz albums

Jazz is dood, schreef Boudewijn van Houten onlangs op deze site (2e link) naar aanleiding van de hardnekkige poging van kunstminnaar Dick Scheringa om eigentijdse magisch-realistische schilders te vinden. 
Zoals bepaalde schilderijen niet meer worden gemaakt, zo zijn ook bepaalde muzieksoorten voorgoed verdwenen omdat de omstandigheden waaronder iets dergelijks kon opleven, domweg niet meer bestaan. 
Als de jazz niet meer bestaat, kan er in retrospectief ook een balans worden opgemaakt van de beste albums ooit verschenen. En dat doet The Daily Telegraph vandaag.
Overigens is de krant vast niet de mening toegedaan dat de jazz 'over en voorbij' is, want op plaats 100 staat Marty Grosz and the Hot Winds met The Classic Sessions uit... 2009. 
Maar eerijk is eerlijk: deze lijst is strikt chronologisch. Op de eerste plaats daarom King Oliver's Creole Jazz Band met muziek uit de jaren 1923 -1924. 
En daarna alle grote namen die u maar kunt bedenken: Count Basie, Billie Holliday, Fats Waller, Sarah Vaughan, John Coltrane en ga zo maar door.

Bron(nen):   The Daily Telegraph  Welingelichte Kringen