Weer geen nieuws over de Volkskrant in de Volkskrant

Ook vandaag in de Nederlandse kwaliteitspers weer geen woord over de grootste affaire die sinds vele jaren speelt in de Nederlandse dagbladpers: de ontmanteling van de almacht van de redacties van de kranten van de voormalige PCM, en dan vooral de drastische vermindering van de macht van Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes. 
Tussen de hoofdredacties van Trouw en de Volkskrant enerzijds en de nieuwe eigenaar (De Persgroep) anderzijds is een strijd om de macht gaande. De winnaar staat uiteraard vast: dat zal De Persgroep zijn, maar voor het zover is strijden Volkskrant en Trouw is nog voor wat ze waard zijn. 
Er zijn minstens twee strijdpunten: de baas van de Persgroep Christiaan Van Thillo vindt de redacties van Trouw en de Volkskrant veel te groot. Daar kunnen volgens hem wel  45 (Volkskrant) en 25 (Trouw) af.
En dan is er internet. 
De Volkskrant heeft al zijn kaarten op het net gezet, terwijl Van Thillo niet verwacht ooit geld aan internet te gaan verdienen op de manier van  Broertjes. Het moet geoekoper, populairder, simpeler. Hij wil de sites dan ook onttakelen. De macht van de hoofdredacteuren wordt dan ernstig beperkt, omdat ze dan alleen nog maar verantwoordelijk zijn voor de papieren krant. Vooral Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes verzet zich daartegen. Hij gelooft in online als de nieuwe inkomstenbron van de krant en investeerde daar de afgelopen jaren flink in. 
Van Thillo houdt de hoofdredacteuren echter voor dat er geen cent verdiend wordt met de huidige peperdure onlineredacties. Hij wil zijn eigen Belgische model introduceren. Een commerciëlere site, die losstaat van de kranten, waar wordt samengewerkt en berichten worden doorgesluisd. Ook is Van Thillo wars van dure filmpjes („slechte televisie is er al genoeg”) en ziet hij de site liever bewerkt worden door goedkope jongeren. 
Financieel heeft hij een sterk punt. Zijn Belgische online-activiteiten behaalden vorig jaar een miljoenenwinst. Volgens insiders loopt het conflict tussen Van Thillo en de voormalige PCM’ers hoog op. De sfeer was vrijdag bij het jubileumfeest van Het Genootschap van Hoofdredacteuren, waar Van Thillo als gast aanwezig was, om te snijden.

De reden daarvoor was de vergadering vorige week van de hoofdredacties van de Volkskrant en dagblad Trouw met Van Thillo. In het Amsterdamse Okura Hotel bespraken ze de resultaten van werkgroepen die de redacties en commerciële afdelingen hadden geanalyseerd.

De besluiten van de bijeenkomst zouden afgelopen maandag aan het personeel zijn meegedeeld. Maar de partijen kwamen er niet uit. Mede omdat Van Thillo over alles wil beslissen: van de opmaak van de kranten tot het aantal personeelsleden. En ook omdat hij zich verantwoordelijk voelt voor de positionering van de kranten. Gisteren werd driftig vergaderd in het INIT, de zetel van de Volkskrant en Trouw.

Van de week is er een terugkomdag van de hoofdredacties en Van Thillo gepland. Dan moeten knopen definitief worden doorgehakt.
Over dit alles niets in de Volkskrant en Trouw. Voor sommige zaken is voorlopig De Telegraaf de enige kwaliteitskrant van Nederland.

 

Bron(nen):   De Telegraaf  De Standaard  z24