Het trophy wife is alom aanwezig

De moet-je-eens-kijken-wat-ik-nu-weer-heb-veroverd-vrouw aan de zijde van een machtige man maakt een onmiskenbare opkomst, aldus The Times. Al heet zo iemand in het Engels ‘Trophy Wife.’
Achter iedere staatsman staat een bijzondere vrouw, zo luidt het gezegde, maar de laatste jaren lijkt het wel of ze voor de staatsman staan. Mevrouw Obama, mevrouw Sarkozy, de vrouwen van Berlusconi… ze eisen de volle aandacht op.
Deels komt dat volgens The Times omdat de politiek persoonlijker is geworden. En bij persoonlijk hoort natuurlijk ook de vrouw van… De vrouw van… werkt er zelf trouwens hard aan om zo in de spotlights te staan. Mevrouw Obama bijvoorbeed is geen moeite teveel om op de cover van toonaangevende bladen te komen met haar opgepimpte bovenarmen en mevrouw Sarkozy draait er evenmin haar hand voor om, sterker nog, op covers staan is haar voormalige beroep.
De vrouwen van… hebben onmiskenbaar een entertainmentfunctie gekregen. Terwijl de mannen gebogen zitten over de wereldproblemen tijdens de zoveelste bijeenkomst van de G-20, gaan de dames op stap met een sliert tv-camera’s achter zich aan. En als het moet, bedrijven ze graag hun portie politiek.
Natuurlijk, Jackie Kennedy was ook een trophy wife, maar het is niet goed denkbaar dat ze in haar tijd de nieuwe gezondheidszorg-maatregelen van haar man zou verkopen, iets waar Michelle O. zich zonder enige reserve voor laat lenen. 
Nee, heel feministisch is het allemaal niet om zo aan de leiband van je beroemde echtgenoot te lopen, maar dat lijkt de dames niet te deren. Ze zitten dankzij hun uitgekiende huwelijk in een keer in het epicentrum van de macht en dat is wat telt – wat Simone de Beuavoir en consorten hier verder ook over te zeggen hebben.

Bron(nen):   The Times