The Best There Is

Deze website bestaat, omdat we denken dat over de landsgrenzen een soort van journalistiek wordt bedreven die de moeite waard is om kennis van te nemen.
Maar klopt dat wel? Misschien is de laatste dag van het jaar een goed moment voor de proef op de som. 
We roepen hiertoe de hulp in van David Brooks. Brooks is een bijzondere columnist van The New York Times. Eerder schreef hij opvallende stukken voor The Atlantic Monthly en The Weekly Standard. Al meermalen hebben we hier uw aandacht gevraagd voor zijn heldere en bedachtzame columns.
Ieder jaar in december kijkt Brooks terug op het voorbije jaar en noemt hij de tijdschriftartikelen die volgens het het meest memorabel waren. Laten we eens kijken waarmee hij voor de dag komt. 
Als u naar beide links gaat, komt u terecht bij de  artikelen die volgens Brooks het beste bevatten wat de Amerikaanse journalistiek te bieden had. Hij beschrijft de artikelen die veel indruk op hem maakten en geeft de links, zodat u rechtstreeks bij de bronnen aankomt. 
Dat kan David Goldhill’s 'How American Health Care Killed My Father' zijn dat in The Atlantic stond. Het handelt over de noodzakelijke hervorming van Amerika's gezondheidsstelsel. Of 'Fasten Your Seat Belts — It’s Going to Be a Bumpy Flight'” uit The National Journal van de hand van Jonathan Rauch. Dat is een zeer geestig stuk waarin de gezondheidszorg wordt vergeleken met de luchtvaart. Stel dat je op een luchthaven dezelfde keuzes krijgt voorgelegd als in het ziekenhuis, dan kom je nooit aan waar je naartoe moet.  
Weer een ander artikel heet 'Trial by Fire' en reconstrueert een geval van iemand die in 2004 ten onrechte ter dood werd veroordeeld (hij zou het huis met daarin zijn kinderen in brand hebben gestoken). Het stuk stond in The New Yorker en is geschreven door David Grann.
Brooks komt dus met zijn selectie van goede artikelen en weet u wat het is? 
De Amerikaanse journalistiek verkeert in topvorm. Of het nu om beschouwingen, profiles, interviews of reconstructies gaat - in de VS ligt de lat zeer hoog en de uitkomst is soms adembenemend.
Wat uw gedachten over de VS verder ook mogen wezen, voor de allerbeste schrijvende prestaties moeten we daar zijn.
Als u enkele uren de tijd neemt en naar de links gaat, kunt u dat met eigen ogen zien. En zijn we het op de valreep van het nieuwe jaar tenminste over 1 ding grondig met elkaar eens:-))

Bron(nen):   The New York Times  The New York Times