Kurt Westergaard ontsnapt aan aanslag

De Deense tekenaar Kurt Westergaard (74), wereldberoemd vanwege zijn Mohammed-karikaturen, is vermoedelijk aan de dood ontsnapt. Vrijdagavond pakte de politie een Somaliër van 28 op die zojuist in het huis van Westergaard was binnengedrongen, hij had een bijl in de hand.
De Somaliër onderhoudt betrekkingen met een radicale islamitische beweging in zijn land van herkomst, zo liet de Deense geheime dienst weten. 
Iets na 10 uur 's avonds was de politie opgebeld door de tekenaar, kwam ter plekke en schoot op de man die een bijl en een mes in handen had. Op dat moment had Westergaard zich al in zijn eigen badkamer verschanst, hij was in gezelschap van zijn kleindochter van 5.
De tekenaar leeft sinds 2006 onder politiebescherming, sinds het moment dat zijn Mohammed-tekening (met tulband in de vorm van een bom) in Jyllands-Posten voor grote consternatie in Oost en West heeft gezorgd. Meermalen al is hij met de dood bedreigd en lange tijd woonde hij op een geheim adres. 
De dader ligt inmddels in het ziekenhuis van Aarhus en is geopereerd. De Deense politie is ervan overtuigd dat de Somaliër gelieerd is aan een terroristische organisatie.

Bron(nen):   Libération