In memoriam: Kate McGarrigle

Deze week overleed de Canadese Kate McGarrigle (63), een grote naam in de folk-muziek. Ze maakte faam met haar zus Anna en samen vormden ze de McGarrigle Sisters, een duo dat bekend stond om gevoelige en fijnbesnaarde songs.  
Anna was eerder getrouwd met zanger Loudon Wainwright III en ze was de moeder van de eveneens zingende Rufus Wainwright and Martha Wainwright. Kate McGarrigle trad 6 weken geleden voor het laatst op in de Royal Albert Hall, samen met Rufus en Martha.
Vandaag kijken 3 naaste familieleden in The Times terug op het merkwaardige leven van een onopvallende vrouw uit Montreal die met haar muziek hele delen van de wereld veroverde. Het eigenaardige is in dit geval dat alles wat met spektakel en showbusiness heeft te maken, afwezig leek te zijn. In die zin gaat het om muzikanten uit een ander tijdperk, want je kunt nu niet nog een keer zo beroemd worden zonder dat je als een idioot te keer gaat.
Vorm en inhoud van dit artikel zijn volstrekt onnederlands; wat je ook in Franse kranten weleens ziet en hier ook het geval is: de naaste familieleden van iemand die is overleden, worden onmiddellijk belaagd door een journalist en zo krijg je heet van de naald een verhaal voorgeschoteld van mensen die nog maar amper zijn teruggekeerd van de begrafenis. Onkies? In het geheel niet.
Dit artikel in The Times is bijzonder goed, sprankelend en origineel. Het is zelfs ontroerend met hoeveel liefde hier herinneringen worden opgehaald en de prachtige zinsnedes volgen snel op elkaar, zoals deze: "Kate was one of the finest songwriters: her soul told her hands what to do."
Ga naar de 2de link voor een muzikale impressie.

Bron(nen):   The Times  YouTube