Hoe wordt je e-book een bestseller? Geef het weg

Het boekenvak is nog goeddeels gespaard voor wat internet elders al heeft verwoest, maar voor hoe lang nog? Er is gerede vrees voor het e-boek en boekenwebreus Amazon (met de Kindle) doet er alles aan de klassieke boekenwereld te kraken. 
Zo heeft Amazon een eigen boekentop met bestsellers en hoe komen de helft van die boeken op de hitlijst? Ze zijn gratis verkrijgbaar, je kunt ze voor niks op je eigen Kindle laden. 
Dat gaat dan als volgt: er verschijnt een nieuw e-boek en voor een beperkte tijd - enkele weken - kan iedereen het boek voor 0 cent downloaden. Dus van het boek ´Suite Scarlett´van de nog jonge Maureen Johnson (foto) is nu een gratis download verkrijgbaar en Amazon verwacht dat dit de vraag naar haar andere boeken zal doen toenemen.
Er zijn uitgevers als Penguin en Hachette die dit maar niks vinden - je moet het publiek niet verwennen met gratis boeken, vinden ze. Maar Amazon is inmiddels veel te groot om zich de wet te laten voorschrijven. En bovendien lopen alle belangen niet altijd parallel. Uitgevers willen inkomsten voor hun boeken, Amazon wil dat iedereen aan de Kindle verslingerd raakt. 
En schrijvers? Die zijn niet vies van een Kindle experiment. Want voor je het weet sta je bovenaan de bestsellerlijst, al is het maar met je gratis e-boek. En dat is niet slecht voor je status.

Bron(nen):   The New York Times  Kindle top 100