Oud-KGB agent koopt Britse krant

The Independent, een van de respectabele Britse kranten die Welingelichte Kringen regelmatig van interessante nieuwtjes voorziet, is vanaf vandaag in handen van Alexandr Lebedev. In een vorig leven was Lebedev geheim agent bij de gevreesde geheime dienst van de Sovjet-Unie, de KGB. The Independent is erg blij met de komst van Lebedev, want de krant verkeerde zoals zoveel mooie titels, al enige tijd in geldnood. Lebedev kon de krant kopen door de belofte te doen dat hij er fors in zal investeren. Dat Lebedev zoals vrijwel alle oud KGB-agenten een niet zo'n schoon verleden zal hebben was hierbij duidelijk van ondergeschikt belang.
Het is dan ook een genoegen dat Lebedev zijn leven nu gebeterd heeft. 'Ik investeer graag in instituties die bijdragen aan democratie en openheid. In het hart hiervan staan kranten die onafhankelijk op zoek gaan naar de waarheid. Ik sta voor gedegen onderzoeksjournalistiek en de bestrijding van corruptie. Dit heeft The Independent altijd goed gedaan en ik hoop dat ze het kunnen blijven doen.'  
De familie Lebedev is, samen met oud-president Mikhail Gorbatsjov, ook al eigenaar van The Evening Standard en Novaya Gazeta, een liberale pro-democratische krant uit Rusland. De vermoorde journalist Anna Politkovskaja schreef onder andere voor de Gazeta.   

Bron(nen):   The Independent  De Morgen