Wikipedia is een mannenbastion

De gemiddelde medewerker van Wikipedia is een 25-jarige, alleenstaande, kinderloze, hoogopgeleide man. Slechts 12,5 procent van de schrijvers zijn vrouwen. Dat blijkt uit een enquete onder  176.000 surfers gedaan door Wikimedia.
Wikipedia steunt  op het werk van vrijwilligers en wordt gebruikt door miljoenen mensen in liefst 231 landen. In heel wat landen staat de website in de toptien van de meest bezochte sites, zo blijkt uit cijfers van de webanalisten van Alexa.com. De meeste ondervraagden (zowel gewone lezers als medewerkers) wonen in Rusland, Duitsland en Amerika. Slecht 12,5 procent van de medewerkers zijn vrouwen. Een bijzonder laag percentage.
Tijd hebben is belangrijk om te kunnen meehelpen aan Wikipedia. Gemiddeld spendeert een medewerker zowat 6,4 uur per week aan het schrijven en redigeren van lemma's. Het zijn het vooral jongeren en ouderen die veel tijd spenderen aan het schrijven. ‘Die twee groepen spelen een significante rol in het creëren en redigeren van stukken', aldus Wikimedia.
pedia is, zoals te verwachten was, vooral in trek bij hoger opgeleiden. Uit de gegevens van Alexa.com blijkt dat hoger opgeleiden het meest naar Wikipedia surfen. De cijfers van Wikimedia tonen aan dat de medewerkers een hoger opleidingsniveau halen dan lezers.

Maar waarom zou een mens in godsnaam gratis meewerken aan een gratis encyclopedie? Ook die vraag werd aan de medewerkers gesteld. ‘Ik hou ervan om kennis te delen' komt het meest voor als reden, op de voet gevolgd door ‘ik zag een fout en wou het aanpassen'.

Bron(nen):   De Standaard (Belgie)