Punk-ikoon McLaren dood

De wereld is weer een ikoon uit een - inmiddels - lang vervlogen tijdperk armer. In New York is vanmorgen op 64-jarige leeftijd Malcolm McLaren overleden, de legendarische manager van de Sex Pistols. Hij leed al enige tijd aan kanker. 
McLaren werd berucht toen hij in 1977 een bootreisje voor de Pistols op de Thames organiseerde, waar zij pal voor de Houses of Parliament hun nieuwe single “God Save The Queen” (die werd geboycot door de BBC) ten gehore brachten. De boot werd geënterd door de politie en McLaren werd gearresteerd. McLaren dreef halverwege de jaren zeventig een kledingzaak aan King’s Road, genaamd SEX, waar voornamelijk SM-attributen werden verkocht. 
In dezelfde tijd werd hij manager van het punkbandje The Strand, waar pas wat leven in kwam toen John Lydon als zanger aantrad. Lydon was deze eer ten deel gevallen omdat hij gewoonlijk met groen haar en een Pink Floyd t-shirt, voorzien van de woorden “I hate,” in de buurt van de winkel rondhing. Tijdens een tournee in de Verenigde Staten in 1978 kregen de Pistols ruzie en ging de band uit elkaar. McLaren werd beschuldigd van bedrog en verduistering. Pogingen om een solo-carrière van de grond te krijgen, kenden wisselend succes. 
In 2000 stelde McLaren zich kandidaat voor het burgemeesterschap van Londen. Een van zijn programmapunten was het schenken van alcoholische dranken in bibliotheken.

Bron(nen):   The Independent