Facebook ziet ook de teksten die je niet plaatst

Je maakt een tekst voor je Facebook-pagina waarover je niet tevreden bent en dat je uitwist. Maar denk niet dat Facebook dat niet weet en opslaat, want dat doet Facebook wel, schrijft Dutchcowboys. 2 wetenschappers presenteerden een onderzoek naar zelfcensuur op het internet. In totaal verzamelden zij gegevens van 5 miljoen Engels sprekende Facebookgebruikers, waaruit bleek dat Facebook maar al te goed weet wat wij uiteindelijk niet met de buitenwereld delen. Ook werd duidelijk hoe Facebook hier over denkt en deels ook wat ze met deze gedachtes doen. Het onderzoek behandelt voornamelijk niet afgemaakte status updates, berichten op andere tijdlijnen en reacties op berichten van anderen. Om alle tekst te verzamelen die je zelf typt, verstuurt Facebook een code naar je browser. Deze code analyseert automatisch wat je typt, in welk tekstvak dan ook. Vervolgens verstuurt de code metadata naar Facebook. Facebook is niet de enige die opslaat wat je nog niet hebt gepubliceert. Gmail legt mails die je niet af hebt ook op. Die vind je terug onder 'Concepten'. Maar Gmail doet dat om de gebruiker te helpen die zo een niet-verstuurde mail kan terugvinden. Facebook doet het om andere redenen. Die doet het omdat Facebook alles van je wil weten.

Bron(nen):   Facebook      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Apekool

    Bij Gmail gebuikt ik de concepten als kladblok, dat is een intrinsieke functie van alle mailprogramma’s overigens. Omdat Gmail een cloud dienst is weet google de inhoud ook, dat is een gegeven.

    Bij Facebook krijg ik altijd een nare smaak in de mond, eigenlijk alles wat ze doen is dubieus. Maar goed, allemaal eigen keuze uiteindelijk – ik heb dan ook geen FB account.

Reacties niet toegestaan