De NOS legt uit waarom het zo fout ging met de uitzending over Mandela

De begrafenis van Mandela begon om 7 uur Nederlandse tijd. Dat wist de NOS niet. Die begon om half negen toe de plechtigheid al halverwege was. Hier de uitleg hoe die blunder kon plaatsvinden. "We hebben van diverse kanten vragen gekregen omtrent het aanvangstijdstip van de (live-)uitzending van de begrafenis van Nelson Mandela. Onderstaand heeft Peter Kloosterhuis (NOS Evenementen) de feiten op een rijtje gezet. Tot en met zaterdagmiddag was de informatie - o.a. van EBU/Eurovisie - dat de live-feed uit Zuid Afrika om 08.00 uur (Nederlandse) tijd zou beginnen. De uitzending van NOS Evenementen stond op basis daarvan voor 08.30 uur geprogrammeerd. Gedurende de nacht bleek de aanbieding van de televisiebeelden vervroegd te zijn. NOS Nieuws heeft de beelden toen direct live doorgezet op NOS.nl en Journaal 24; daar is de hele plechtigheid van begin tot einde te zien geweest. Het extra tv-programma van NOS Evenementen op Nederland 1 is vervolgens ‘gewoon’ om 08.30 uur begonnen. We hebben vrijwel alles semi-live uitgezonden; iets dat vanwege vertaling en ondertiteling sowieso het geval zou zijn. Navraag bij de EBU, vanmorgen, leert dat men ook daar niet wist waarom de plechtigheid eerder is gestart. In het algemeen geeft de EBU aan dat de informatiestroom vanuit Zuid-Afrika de hele week ‘onzeker’ was; zo was zelfs tijdens de uitzending vanochtend niet bekend hoe laat de ceremonie zou eindigen en ging men er vanuit dat de laatste beelden ‘binnen’ zouden zijn en niet, zoals in werkelijkheid, ‘buiten’ met o.a. een ‘fly pass’. Uiteraard betreurt de NOS de gang van zaken, maar we hopen hiermee duidelijkheid te hebben gegeven over hoe een en ander is gelopen." Geloofwaardig?

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Linda Eradus

  Nee, absoluut niet geloofwaardig. Voor mijn project 1000xafrika.nl tweet ik al de hele week over alle wetenswaardigheden rond het overlijden van Mandela. Daardoor weet ik dat op de site van de regering van Zuid-Afrika al dagen de (juiste) tijden staan genoemd. Daar kan weinig ‘onderzeker’ aan zijn. Ook was al de hele tijd bekend dat Mandela op een heuvel (buiten) zou worden begraven. De EBU en de NOS hebben gewoon zitten slapen en zaken niet gecheckt. Te goedkoop om het erop te gooien dat “de plechtigheid eerder is gestart” en zo feitelijk te zeggen dat ze het in Afrika weer eens niet op orde hebben.

 2. antonius

  Heb ik nu iets gemist ?

 3. catchit64

  Men deed een plas, dronk een glas en alles bleef zoals het was…

 4. Paulraw

  OM half 8 bij RTL4 een keurige verslaglegging mbt de begrafenis Mandela.
  Dan de prutsers van de NOS ,die hadden wat goed te meken mbt uitzendfouten vanmorgen .Dus waar begin je dan je journaal mee om 20 uur?
  Teletekst Journaal:
  ”20.00-20.22 uur Ned.1
  Met onder meer:
  * Politie luisde vuurwerkkopers erin
  * Vuurwerkpost nauwelijks onderschept
  * Nelson Mandela is begraven in Qunu

  * Acteur Peter O’Toole (81) overleden”
  Die volgorde…. ,en dan beginnen met ”dorpsnieuws”.
  Vanmorgen stond op NOS Teletekst overigens:
  ”Begrafenis Mandela aan de gang”
  ”Aan de gang” ,banaler kan niet .
  Stel je voor :
  ” Begrafenis Juliana aan de gang”
  of
  ”Begrafenis Amerikaanse president aan de gang”
  Dan denken ze wel twee keer na over de tekst..

Reacties niet toegestaan