Waarom Birgit Donker opstapt als hoofdredacteur van NRC (2)

Hij zou niet metéén bij hoofdredacteur Birgit Donker binnenlopen, stelde mediatycoon en voormalig journalist Derk Sauer de NRC-redactie nog gerust tijdens zijn Nieuwjaarstoespraak. Maar hij wilde zijn pas verworven functie als president-commissaris wel degelijk serieus nemen, zei hij kort daarop in Vrij Nederland (13-03-2010). ‘Commissarissen moeten hun functie niet zien als een simpel erebaantje.’ 
Er moest nogal wat veranderen bij zijn nieuwe aankoop, vond Sauer in datzelfde interview. Hij pleitte voor ‘een ander soort krant en een ander soort journalistiek‚’ met de nadruk op duiding, analyse en onderzoeksjournalistiek. Hij had niet de ambitie om de dagelijkse leiding over te nemen, maar het leek hem ‘niet onnuttig dat er daar iemand zit die verstand van het vak heeft.’ De website van NRC noemde hij ‘achterhaald’, schrijft VN vandaag
Kennelijk heeft Sauer woord gehouden. Want uit de nadere uitleg van Donker over haar vertrek blijkt dat ze de macht kwijtraakte en toen maar opstapte. Ze heeft er minder woorden voor nodig dan gisteren en die woorden maken meer duidelijk. Al blijft Birgit Donker ook in de tweede poging uit te leggen waarom ze weg gaat als hoofdredacteur chique en vaag. Het komt hierop neer. Het bedrijf NRC Handelsblad maakt twee kranten, maar onderneemt daarnaast nog meer activiteiten.  De nieuwe eigenaren, en dan vooral president commissaris Derk Sauer, zijn er op uit het aantal producten onder het merk van NRC te vergroten. Er is al een wijn- en een boekenclub, maar je kunt uiteraard op een veel breder front profijt trekken en winst maken met de merknaam van NRC. Je kunt je tijdschriften voorstellen of boeken die logisch passen bij het merk.
De strijd ging of gaat over de vraag wie inhoudelijk verantwoordelijk is voor die zogenaamde line-extensions. 'Ik', zei Brigit, 'ik vertegenwoordig het gedachtegoed van NRC en ik heb dus voor alles een vetorecht.' Daarover dacht de uitgever en de president-commissaris anders.
Maar de redactie zal het zonder twijfel in dit conflict eens zijn met de gesneuvelde hoofdredacteur. En diezelfde redactie zal ook de volgende hoofdredacteur selecteren.
Wordt dus zonder twijfel vervolgd.

Bron(nen):   NRC  Vrij Nederland