Armstrong opnieuw beschuldigd van doping

Zeer pikant interview met Floyd Landis in The Wall Street Journal vandaag. En dodelijk voor Lance Armstrong.
Landis won in 2006 de Tour de France maar de vreugde was van korte duur. Hij raakte zijn zege kwijt toen hij werd betrapt op dopinggebruik. De nogal dommige Landis ontkende, loog en bedroog, spande rechtszaken aan en het duurde lang tot hij tot weer tot rede kwam. Inmiddels zit zijn straf erop maar echt goed fietsen heeft hij niet meer gedaan.
Behoorlijk aan de grond, is nu een nieuwe episode in zijn leven aangebroken: hij lapt er anderen bij. Laten we niet te lang stil staan bij zijn motieven, want wat doen die ertoe? Boeven moet je met boeven vangen en de meest mooie onthullingen in de geschiedenis van de journalistiek zijn vermoedelijk toe te schrijven aan gefrustreerde mensen die zich tekort gedaan voelden. 
Onder de kop 'Blood Brothers' wordt hier in The Wall Street Journal gedetailleerd verhaald hoe Landis en Armstrong, ooit ploeggenoten, gedrogeerd werden. Landis leerde de fijne kneepjes van Armstrong en ook de immer sympathiek ogende Johan Bruyneel (Belgisch ploegleider van Armstrong) zat in het complot. 
Het stuk is zo grondig en met zoveel details over de manier waarop bloeddoping werd genomen dat je er een beetje stil van wordt. Maar ook weer niet te lang, want uiteraard zal alles weer worden ontkend. En uiteraard gaan de honderden journalisten in de Tour de renners hier niet mee lastig vallen. 
Nog een paar uur en dan horen we Mart Smeets weer roepen dat Lance Armstrong 'een hele grote meneer' is. En dat is ie.

Bron(nen):   The Wall Street Journal  Libération