Het grote Jan Blokker interview

De dood van Jan Blokker komt niet overal boven het voetbalgeweld uit, maar op een enkele plek gebeurt iets moois. Zo ging de website van Vrij Nederland de kelder in en kwam weer boven met een mooi interview dat Coen Verbaak met Blokker maakte, een jaar geleden toen hij al ernstig ziek was.
Blokker sloeg in interviews met gemak de bekende toon aan die we ook van zijn krantenstukken kennen: parlando-achtig, helder, snedig en nooit te beroerd om om zich heen te schoppen. 
Een enkele keer was iets meer tegenwicht tegen zijn tirades natuurlijk op z'n plaats geweest. Zo is het een gotspe dat Blokker jaar in jaar uit klaagde over de schandalige manier waarop Nederlandse journalisten aan factfinding doen; ze moesten er veel meer op uit en veel meer duistere zaken boven tafel halen... Zei de man die een halve eeuw lang nooit aan factfinding heeft gedaan en zich goeddeels beperkte tot het schrijven van boekbesprekingen en columns. 
Hoe dan ook, we willen hier niet zeuren - Blokker heeft ons maar al te vaak laten lachen, onze geest gescherpt, ons gemoed vervuld met heldere inzichten en het is geweldig hoe deze veteraan letterlijk in het harnas is gestorven. 
Wat dit laatse betreft: jarenlang probeerde Pieter Broertjes Blokker bij de Volkskrant met pensioen te sturen en er werden zogenaamde afscheidspartijen georganiseerd om zich dan eindelijk van Blokker te ontdoen. Maar Blokker vocht als een leeuw voor zijn hoekje in de krant en heeft zich gewoon nimmer laten wegsturen. Hulde! 
Ga naar de link voor het mooie VN-stuk.

Bron(nen):   Vrij Nederland