Geheimzinnigheid rond onvoltooid manuscript van Stieg Larsson

Hoe loopt het nieuwe avontuur af van journalist Mikael Blomqvist en de getatoeëerde hackster Lisbeth Salander in een koud en desolaat landschap van het Canadese Banks Island? Niemand die het weet. De afloop van het vierde deel van de Millennium serie van bestseller auteur Stieg Larsson blijft voorlopig een mysterie. 
Het manuscript was nog niet af toen de schrijver plotseling op vijftigjarige leeftijd overleed in 2004. Slechts twee mensen kennen de inhoud: Larssons vriendin, Eva Gabrielsson, die in het bezit is van Larssons laptop, maar er niets overwil zeggen omdat zij in een juridische strijd is verwikkeld met Larssons vader en broer over de nalatenschap; en Larssons vriend John-Henri Holmberg. Hij ontving van Larsson een e-mail over de inhoud van het boek een maand voor diens dood. Volgens hem had de Zweedse schrijver al 320 van de 440 pagina’s af, die het deel zou gaan omvatten. 
Larssons mailde hem ook dat hij wel het begin en het einde klaar had, maar dat hij nog een plot voor het midden zocht. Holmberg vermoedt dat Larsson gedetailleerde notities van de hoofdlijn heeft gemaakt. Daarom is het volgens hem mogelijk dat zijn vriendin, die al zijn manuscripten las, het kan afmaken. Dat moet dan wel snel gebeuren, want anders wordt het manuscript een curiositeit uit de oude doos. Over tien jaar is het te laat. Larsson had immers een bedoeling met de serie Millennium. 
Van de trilogie zijn wereldwijd meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht. Of het laatste deel Larssons Zweedse uitgever wederom geen windeieren zal leggen, hangt af of degene die het moet voltooien de stijl van de auteur kan evenaren. Hoe dan ook, de inhoud van het vierde deel en of het überhaupt bestaat, is in nevelen gehuld. Larssons vriendin Gabrielsson erkende in eerste instantie dat ze de laptop met het vierde manuscript in bezit had, maar later ontkende ze dat - waarschijnlijk op advies van haar advocaat.

Bron(nen):   The Huffington Post