Online-wet: Normaal mens + Anonimiteit + Publiek = Halve Gare

Twee internetwetten die helemaal van toepassing zijn op deze site. Naarmate een online discussie langer duurt stijgt de kans naar 100 procent dat iemand de vergelijking maakt met Hitler en de Nazi's. Dat is Godwin's Law.
Tweede van standup comedian John Gabriel: Normal Person + Anonymity + Audience = Idiot.
Langer: geef een gemiddelde persoon de gelegenheid zich online anoniem te uiten en zonder gevaar voor wraak en hij zal zich grof, gemeen en ongepast gaan gedragen.
Maar waarom? The Independent heeft, naar aanleiding van een boek, een beschouwing over die steeds prangender vraag. En komt er niet goed uit. Het slechtere komt in ons boven op dit terrein waar nog geen beschavingsode voor is bedacht. Beschaving is immers onze dierlijke instincten zo verpakken dan het leefbaar blijft. Maar beschaving vereist sancties. Sociale sancties (als je niet mee doet aan de regels mag je niet mee doen aan het spel) of straffen. Dankzij internet hoeven we niet beschaafd te zijn, want er zijn geen sancties. En jawel: het werkt. Sinds op deze site registreren noodzakelijk is om te kunnen reageren - want een zekere vermindering van de anonimiteit oplevert - is Hitler nog niet langs gekomen. En Sjaak de Paardeneuker ook niet.

Bron(nen):   The Independent