Tom Jones (70) in de hitparade

De bejaarde zanger Tom Jones (70) dreigt deze week de Britse hitparade binnen te komen. Niet eerder is het voorgekomen dat iemand die zich aanstonds bij het bejaardenhuis zou moeten melden nog zoveel platen weet te verkopen. Elf jaar geleden, in 1999 overkwam hem iets soortgelijks, maar toen was hij pas 59.  En nu - met zijn nieuwe album Praise And Blame dat een rauw mensgsel is van rock en gospel - lijkt hij opnieuw te scoren.

Het zegt wellicht iets over de vitaliteit van Jones die nooit nalaat een bijzonder viriele indruk te maken, maar meer nog zegt het iets over de muziekindustrie: cd's kopen is iets voor oudere mensen. Wie ook maar een beetje jong is, scharrelt in verreweg de meeste gevallen zijn muziek gratis bij elkaar voor op de iPod. Wie ouder is en minder handig - en iets bemiddelder - is eerder geneigd naar de winkel te gaan. 

Dit model bracht de muziekindustrie in grote problemen, maar is een voordeel voor sommige artiesten op leeftijd die kunnen bogen op een schare oudere fans. 
En zo kon het gebeuren dat een oude crooner die al jaren geleden zijn dagen in Las Vegas sleet - plek bij uitstek voor uitgerangeerde artiesten - opeens weer de hitparade bestormt.

Bron(nen):   The Daily Telegraph