Newsweek verkocht! Voor 1 dollar

Het befaamde Newsweek (77 jaar oud) is gisteren verkocht aan de 91-jaar oude Sidney Harman. Voor de prijs van 1 dollar wat een buitenkansje lijkt, maar met zoveel andere verplichtingen en slechte perspectieven dat je slechts grote bewondering voor de koper kunt hebben: die durft.

De vorige eigenaar, de familie Graham die ondermeer The Washington Post uitgeeft en eerder samen met The New York Times de International Herald Tribune uitgaf, mag zich gelukkig prijzen dat ze nog die ene dollar kreeg. Het komt immers niet iedere dag voor dat iemand een zaak van je overneemt die vorig jaar nog 20 miljoen dollar kostte.

De laatste jaren bij Newsweek waren een bloedbad. Inzakkende oplages, reclame-inkomsten die zomaar wegvielen en veel andere misere, ook bekend van andere media. Recentelijk werden wekelijks nog snel veel minder nummers gedistribueerd dan gebruikelijk (van 2,6 miljoen naar 1,5 miljoen) maar ook dat mocht niet baten.

The Daily Beast
legde beslag op het 66-pagina's tellende document dat de verkoop begeleidde en het is allemaal even verschrikkelijk.

Het zou niet zo hopeloos zijn als er een goed plan was hoe je dezer dagen een levensvatbaar weekblad maakt en als Newsweek een bedding zou hebben in een geschikt mediabedrijf. Maar geen van beide is het geval. Daarom is de kans groot dat u  - tenzij u werkelijk stokoud bent of doodziek - binnen afzienbare tijd meer slecht nieuws zult horen over dit eertijds roemruchte tijdschrift dat in doodsnood verkeert.

Bron(nen):   The Daily Beast