De rest van de wereld denkt dat Nederland links is

Google vult vragen die je stelt automatisch aan. Je krijgt als eerste te zien wat het meest is gezocht. Zo levert de zin 'Why is France so...' de suggestie 'expensive'.  Op deze kaart de karakteristieken van alle Europese landen. Opvallend: elders denkt men dat Nederland links is...

Bron(nen):   Globalpost      

31 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. De Staatsburger

  @redactie: het Amerikaanse begrip “liberal” is niet hetzelfde als het Nederlandse begrip links.

  • LiberaalNico

   progressief, links, liberal 1 pot nat

   (in antwoord op De Staatsburger)
   • RhodBerth

    liberal is zeker niet links.

    Links is in NL ‘progressief’ wat duidt op een grotere / groeiende / progressieve staat.

    Rechts is conservative, wat duidt op een behoudende / kleine / terugtrekkende staat.

    Liberal
    betekent vrijheid, veel individuele vrijheden. Logisch dat NL als
    liberal gezien wordt, gedoogbeleid drugs en eerste land met
    homohuwelijk.

    (in antwoord op LiberaalNico)
    • LiberaalNico

     Jij verwart Liberal met liberaal. De omschrijving die jij bij liberal neerzet geldt voor liberaal. Liberal is hier te vergelijken met sociaal liberaal/ zelfbenoemd progressief

     (in antwoord op RhodBerth)
     • LiberaalNico

      Links dus

      (in antwoord op LiberaalNico)
     • Pie-O-My

      Nee, dat bakt u ervan.

      (in antwoord op LiberaalNico)
     • RhodBerth

      Dat in de VS ‘liberal’ en ‘links’ hand in hand gaan wil niet zeggen dat hier op dit plaatje met ‘liberal’ ook ‘links’ bedoeld wordt.

      Anders had er bij Zweden ook wel liberal gestaan.
      Nederland staat bekend om haar liberale drugsbeleid, homobeleid, etc. Als je werkelijk denkt dat met ‘liberal’ hier ‘links’ bedoeld wordt dan heb je geen idee hoe er vanuit de wereld naar NL wordt gekeken, en vertaal je enkel de amerikaanse politieke lading van ‘liberal’ naar dit plaatje.

      (in antwoord op LiberaalNico)
  • Vogelbeest

   De titel is waarschijnlijk vertaald door iemand die links is. Links-menschen denken wel vaker dat alleen socialisten progressief kunnen zijn.

   (in antwoord op De Staatsburger)
  • RhodBerth

   Ook ‘progressief’ komt niet meer in de buurt, want links en progressief zijn twee politieke synoniemen.

   Progressief betekent een groeiende overheid, een progressieve overheid, die meer taken op zich neemt. Daar tegenover staat conservatief, wat betekent een terugtrekkende overheid, een kleine wordende overheid, die meer taken aan de burgers overlaat.

   De termen links/rechts en progressief/conservatief zijn meer van toepassing op de sociale wetgeving van een land.

   Dan heb je ook nog liberaal vs conservatief, dat gaat over de ethische wetgeving. Conservatief is daar ethisch behoudend (zoals het vroeger was) terwijl liberaal dan voor individuele vrijheden (liberal, het woord zegt het al) gaat.

   Vaak gaat economisch conservative en ethisch conservative samen. Ook bv. in Belgie, waar de rechtse partijen niet alleen economisch rechts zijn, maar ook bv. tegen het homohuwelijk.

   In NL gaat die vlieger niet op. Partijen zoals de PVV, VVD en de LPF, die allen economisch rechts/conservatief zijn, zijn juist op ethische vlakken liberaal. Sterker nog, op CU/SGP en in mindere mate het CDA na zijn alle partijen in NL liberal/liberaal.

   Dat in ‘de rest van de wereld’ liberal en progressive vaak samengaan wil nog niet zeggen dat er met ‘liberal’ ook ‘links’ of ‘progressive’ bedoeld wordt. Het zijn 2 verschillende facetten van de politiek/opiniering.

   Dat wij in NL vergeten zijn wat progressief/conservatief/liberaal betekenen zegt genoeg over ons. We voeren politiek op basis van incidenten en onderwerpen, allang niet meer op basis van ideologische basisideeën.
   Het gaat bij ons allang niet meer om het debat tussen collectief en individu, of terugtredende overheid of belangrijkere overheid.

   En daarom wordt het volk ook steeds bozer, want ze wil wel een terugtredende overheid (minder regels, minder bemoeienis) maar wel dat alles goedkoper wordt en de overheid vaker voorkomt dat we in de problemen komen. Dat kan niet samen. We verwachten van de overheid tegengesteld handelen.

   Vind je het gek dat wel al 15 jaar collectief boos zijn op de overheid. Ze kunnen dat ronde vierkant maar niet leveren!

   (in antwoord op De Staatsburger)
   • RhodBerth

    Volgens mij is wat ik zeg aardig feitelijk, toch 2 min stemmen. Normaal is dat prima, maar ik vraag me werkelijk af waarom dit wordt gemind. Dus uit nieuwsgierigheid: waarom zijn mensen het hier mee oneens?

    (in antwoord op RhodBerth)
 2. Natasha Cloutier

  Homo’s kunnen trouwen, blowen en prostitutie zijn gedogen, euthanasie is mogelijk, dat is wat liberaal betekent voor Amerikanen.

 3. Pie-O-My

  Natuurlijk zijn het twee verschillende zaken. Maar ook in Amerika worden ‘left’ en ‘liberal’ vaak op één en dezelfde hoop gegooid. Heeft uiteraard alles te maken met het de facto duale stelsel aldaar; enerzijds rechts-conservatief (R), anderzijds links-liberaal (D). Die tweedeling slaat nergens op, maar het is nu eenmaal niet anders. En met het gehijg van de radicale Tea Party in de onderbuik van de GOP, wordt de polarisering alleen maar erger en daarmee ook het gebruik van liberal als synoniem voor links. Wat nogmaals foutief is.

  Het liberale van ons eigen land is daarnaast ook steeds verder weg te zoeken. Sommige Amerikaanse staten zijn per 1 januari van dit jaar inmiddels progressiever t.a.v. softdrugs dan ons eigen land, waar brombeer Ivo van een in naam liberale partij godbetert een wietpas wil invoeren. Om nog maar niet te spreken van het achterlijke en hypocriete gedoogbeleid. Uiteraard vooral met dank aan het CDA. God, wat is die partij slecht voor Nederland geweest.

  Genoeg daarover. Wat me eigenlijk meer verbaast, zijn de overige landen.
  Arm, corrupt, duur, racistisch en neigend naar zelfmoord (wtf?). En waarom is Macedonië belangrijk? Althans ik lees ‘important’, maar het is zoals altijd een onduidelijk plaatje, dus het kan net zo goed ‘impotent’ zijn.

  • RhodBerth

   Het gaat bij dit plaatje niet om ‘amerika’ maar om ‘de wereld’.
   Dat in Amerika left en liberal op 1 hoop worden gegooid is dus totaal irrelevent.

   (in antwoord op Pie-O-My)
   • martijnhoekstra

    Ik vermoed (he, gatverdamme, vermouth) dat het grootste deel van de mensen die in het engels googlen inderdaad Amerikanen zijn. En al helemaal de mensen die dergelijke vragen googlen.

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     En dan nog bedoelen diezelfde amerikanen hier met ‘liberal’ niet ‘links’ maar ‘liberaal’, ook al staan ‘links’ en ‘liberaal’ bij hen bij elkaar.

     Want Nederland staat als liberaal bekend, niet als links. Dat mag toch wel algemeen bekend zijn.

     Door willen drammen dat het toch ‘links’ moet zijn getuigt enkel van totaal los staan van de realiteit.

     (in antwoord op martijnhoekstra)
     • martijnhoekstra

      Ah, ik heb je verkeert begrepen. Mijn punt was dat dit plaatje eerder weergeeft wat Amerika vindt dan wat de wereld vindt (en dat dus dat gedeelte van het kopje fout is) – niets over het links gedeelte, daarover zijn we het roerend eens.

      Enneh, drammen, drammen, om een enkele reactie nu drammen te noemen vind ik wat overdreven. Wat vind je er precies drammerig aan?

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Het 3e deel van m’n reactie was algemeen, niet op jou gericht. (er zitten in deze draad nl. wat mensen drammerig vol te houden dat liberal links betekent)

      (in antwoord op martijnhoekstra)
 4. Dead Silence

  Nederland IS linksch, de VVD ook. Alles wordt gedomineerd door linksch. En zo niet dan maken ze zo lang alles kapot totdat het linksch is. Linksch is links van de normale verdeling.

 5. Lio

  Dan heeft de rest van de wereld meer verstand van Nederland dan Nederland zelf.

 6. Guest

  Zelf even getest, liberal (dat inderdaad niet hetzelfde als links is) op de 3e plaats:

 7. Calhoun84

  Why is Holland so…
  1. good at football
  2. rich
  3. liberal

  Why is the Netherlands so…
  1. rich
  2. flat
  3. liberal

  Misschien heb ik Google anders ingesteld maar dit zijn mijn resultaten.

  • De Staatsburger

   Denk je dat Désirée du Roy dit stukje op waarheidsgehalte heeft gecontroleerd zoals een goed journalist betaamd of dat ze het klakkeloos heeft overgetikt van Globalpost?

   (in antwoord op Calhoun84)
 8. bierneus

  Nederland is ook links, heel links…je moet nog linkser zijn om dat niet te zien, wel.nl…

  • Desperanto

   Nederland heeft nog nooit een linkse meerderheid gehad, dus het valt wel mee dacht ik.

   (in antwoord op bierneus)
 9. Sorrie

  Nederlanders zijn als een tiener met een heel klein piemeltje,… Lekker belangrijk,…

 10. Dutchy

  liberal en links is toch niet hetzelfde.

Reacties niet toegestaan