5 manieren waarop Facebook ons deze 10 jaar veranderde

Facebook bestaat deze week 10 jaar. En de komst van Facebook was ingrijpend. CNN soms 5 dingen op die Facebook ten goede en ten kwade veranderde.

Delen

Je leeft als actieve Facebook gebruiker nu veel beter en makkelijker mee met je vrienden, familieleden en kennissen. Vroeger hoorde je bij toeval dat een klasgenoot van toen was gescheiden. Nu zie je haar status veranderen.  Facebook heeft vriendschappen hechter gemaakt, families verenigd.

Nadeel: sommige gebruikers houden geen maat bij het delen. Voorbeelden: zie je tijdlijn

Het verleden herleeft

Met 1,2 miljard gebruikers is de kans dat die ene vriend van toen terug te vinden is ineens een stuk groter. Er zijn geen ingewikkelde speurtochten meer nodig om iemand op te sporen.

Nadeel: die vlam van toen is nu heel snel teruggevonden. Of zij vindt jouw en dat kan allerlei gevolgen hebben. Volgens CNN is bij één op de drie scheidingen in de VS Facebook betrokken

 

Je wordt blij van Facebook

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van Facebook op ons geluk. En de meeste onderzoeken wijzen in dezelfde richting: we worden van Facebook (een beetje) gelukkiger. Het brengt samenhang, maakt mensen minder eenzaam, kan steun bieden.

Nadeel: als het met jou even niet zo goed gaat kan het confronterend zijn om al die berichten te lezen van mensen die zeggen dat het uitstekend met hen gaat

 

Iedere dag is een reünie

Heel veel mensen krijgen weer contact met hun studiegenoten, of de collega’s van werk waar ze al jaren weg zijn. Je hoeft daar tenslotte niet veel moeite voor te doen

 

Privacy

Ons leven – als we actief zijn op Facebook – is een stuk minder anoniem geworden dan het was. Een actieve Facebookgebruiker geeft veel van zichzelf prijs. Natuurlijk, je kunt bepalen wie jouw informatie mag zien, maar de beveiliging is niet waterdicht. Als j een wildvreemde aardig wilt leren kennen, dan is een combinatie van zijn of haar Facebookaccount en Linkedin-profiel een prima begin. Je weet dan bijna alles.

Facebook is er pas 10 jaar en heeft ons leven ingrijpend veranderd, dat staat wel vast

 

Bron(nen):   CNN      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  • Dead Silence

    Ik voel me niet aangesproken en deze flauwekul heeft op mij totaal geen invloed gehad.

  • marianne martens

    veranderd in de positieve zin!! Lijkt me niet, als je in restaurants, cafe’s, concert, film, zit. “Look around”. Veel mensen zitten op een glazen plaatje te kijken Wat wel verbetert zijn de vingerbewegingen goed voor de komende artrose. Praten, goed luisteren naar elkaar.?