Helen Thomas verbreekt radiostilte, en ze is niet antisemitisch

Ze versloeg de Cubacrisis, maakte als verslaggever de moord op Kennedy mee, de oorlog in Vietnam, Watergate, Monica Lewinsky en de oorlogen in Irak.
Helen Thomas (90), die vanwege het stellen van lastige vragen door sommigen werd verafgood en door anderen veracht, is altijd haar journalistieke idealen trouw gebleven. ‘Als journalisten geen vragen stellen, doet niemand het’, zei ze vorig jaar tegen de VPRO-Gids.
Thomas was tot afgelopen juni de grande dame van de Witte Huis verslaggeving. Toen werd ze gedwongen hals over kop ontslag te nemen. Reden: tijdens een video-interview zei ze dat de Israëliërs als de donder Israël en het gebied van de Palestijnen uit moeten en zich maar moeten vestigen in de VS, Polen of Duitsland.  
In een soms emotioneel interview met een Amerikaanse radiostation erkent ze dat ze met haar opmerking een open zenuw heeft geraakt. Maar ze voegt eraan toe dat ze met haar commentaar ‘precies bedoelde wat ze dacht’ ook al besefte ze al snel daarna dat het het einde was van haar carrière. ‘In dit land kun je geen kritiek uiten over Israel en het overleven.’
De eerste twee weken nadat ze ontslag had genomen vielen haar zwaar. Daarna kwam ze uit ‘een coma’. Gevraagd of ze antisemitische is, antwoordt ze: "Onzin!" Ze zegt dat ze herinnerd wil worden vanwege "mijn integriteit en eerlijkheid en mijn geloof in goede journalistiek".
Bovendien wil ze graag weer aan het werk. In het radio-interview geeft ze alvast een voorzetje: minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton noem ze ‘een havik’, en voorspelt ze ‘nationale ramp’ als Sarah Palin de volgende president wordt.

Het interview is te beluisteren via The Huffington Post

Bron(nen):   The Huffington Post