Hoe De Volkskrant 9 pagina’s volschreef over HM en de Nos hem te vroeg deed sterven

Eerst even De Volskrant. Voor wie geen trouwe lezer is: vandaag toch even kopen. Want de krant besteedt de eerste negen pagina's in zijn geheel aan de ontslapen schrijver. Het is een zo curieus pakket dat het aandacht verdient van iedereen die is geintereseerd in journalistiek. Een inschattingsfout van de belangstelling van het publiek van monumentale (namelijk 9 pagina's) omvang.
Nu de te vroeg aangekondigde dood.
Op Teletekst - en daardoor op Twitter en elders online - ging Harry Mulisch al twee keer dood voor zijn dood om 11 uur zondagochtend officieel werd. Hoe kon dat? En bepaalt de NOS wanneer iemand echt dood is?
De NOS: De bekendmaking vandaag om 11.00 uur van de dood van Harry Mulisch roept veel vragen op, zo merken wij.
Waarom heeft de NOS het nieuws vandaag pas gepubliceerd want Mulisch is gisteren al overleden?
En het stond toch gisteren al even op NOS Teletekst en het ging al rond op de sociale media?
De redactie van NOS Nieuws wist al langer dat het niet goed ging met Harry Mulisch. We bereiden ons dan voor op zijn overlijden door alvast een aantal onderwerpen te maken voor radio, tv en internet waarin we de betekenis van de betrokkene schetsen. De afgelopen weken is dat ook zo gegaan. Op het moment dat het bericht van het overlijden dan komt, worden die onderwerpen uitgezonden zodat we ons publiek zo goed mogelijk bedienen.
Wij wisten als redactie gisteravond vrijwel onmiddellijk dat Harry Mulisch was overleden, doordat één van onze redacteuren heel goed contact heeft met de familie. Voor ons is het dan logisch dat wij met de familie afstemmen wanneer wij tot publiceren overgaan. Wij doen dat uit respect voor de familie en om de familie de gelegenheid te geven op zijn eigen manier eerst alle verdere familie en bekenden te informeren. Dat contact met de familie leidde tot de afspraak om tot 11.00 uur vanmorgen te wachten met publicatie.
Zo had het moeten gaan.
Door een misverstand bij ons op de redactie (had natuurlijk nooit mogen gebeuren) begreep een collega van Teletekst gisteravond dat het nieuws van de dood van Mulisch al gepubliceerd mocht worden. Niet dus. Onmiddellijk nadat het bericht verscheen, werd het weer van Tetetekst verwijderd. Via internet ging het toen al razendsnel rond.

Bron(nen):   Weblog NOS hoofdredactie